Veckans fredagsblogg v. 40

2 oktober 2015

Hej alla föräldrar!

Vilket underbart väder septembermånad har bjudit på! Eftermiddagarna har varit mycket varma och vi har spenderat mycket tid ute. Barnen är just nu väldigt aktiva i vår bygghörna. De bygger hinderbanor, planritningar över hus, kojor, torn och häromdagen lyckades några bygga ett fordon som kunde rulla med hjälp av två däck och några plankor. De bygger och diskuterar hur de ska göra sina byggen mer stabila och hållfasta. Häftigt med teknik!

I onsdags var det dags för barn födda 2010 att åka iväg till Skrylle igen! Utflykten började med att bussen var full och vi fick inte åka med. Den snälla chauffören beställde en ny och efter samtal till Skånetrafiken dök det upp en ny buss och vi fick dessutom åka gratis! Stor eloge till Skånetrafiken!! Väl på plats valde vi att gå Sinnenas stig, en underbar promenad över olika sorters skogspartier. Vi hittade många giftiga svampar men även ett par ätliga. Vi tittade i en svampbok för att jämföra och visst var det fina Karl Johan svampar som vi hade hittat. När vi kom till vår vanliga rastplats visade den sig vara upptagen så vi vandrade vidare och åt vår matsäck på en gräsmatta i solen. När vi skulle gå till bussen var vi alla lite nervösa över om vi skulle få plats men det fanns gott om plats till oss!

På avdelningen är vår bygg och konstruktionshörna en klar favorit och vi märker att barnen är nyfikna på att utforska hur enkel teknik och konstruktion fungerar. Vi har märkt en stor ökning vad gäller intresse för det sensoriska materialet då barnen även där kan bygga med flera olika material tillsammans. Det arbetas även mycket med olika matematikmaterial på olika nivåer och barnen hjälper mer än gärna varandra. Vi har bland annat pratat om Tiokompisar, både med det traditionella matematikmaterialet men även via Ipaden och fyllt på med olika sorteringsövingar där barnen får möjlighet att träna sig i att hitta samband mellan siffersymbolen och antal saker.

Under samlingarna fortsätter vi att diskutera och samtala runt olika sätt att komma in och ur en lek, hur man säger stopp och vad man kan göra när man inte kan lösa en situation själv. Det vill säga hämta en vuxen. Vi också lagt märke till att barnen i allt större utsträckning tar hjälp av varandra i första hand och att det då alltid finns en kompis som ställer upp.

Även denna veckan har vi pratat mycket med barnen om hur man ska vara mot varandra och mot vår natur. Vi har uppmärksammat att många barn gärna bryter av, gungar och trampar ner träden i vår ”skog”. På samlingarna har vi pratat om vad som händer med buskarna i skogen om de går sönder och vi är alla är överens om att vi gärna vill ha kvar en skog som mår bra! Ni får gärna prata vidare om detta hemma med era barn.

Då förra fredagen gympapass utomhus gjorde sån succé bestämde vi oss för att göra en favorit i repris. Solen sken ikapp med oss och vi blev riktigt svettiga.  Är det någon av er som har en högtalare (som man enkelt kan koppla till en dator) som bara ligger och skräpar därhemma tar vi tacksamt emot den!

Idag, fredag firar vi också Ida som fyller 5 år! Grattis Ida!

Veckans experiment – ”Den kissande flaskan” handlade om lufttrycket. Barnen fick se och diskutera kring vad som hände med vattnet i en flaska när Evelina hade gjort ett litet hål i det beroende av om korken var på och när korken var av. Det blev spännande diskussioner!

Nästa vecka

Onsdagen den 7:e oktober är det dags för barn födda 2010 att åka till Skryllegården en sista gång. Viktigt att tänka på är vi måste lämna förskolan senast 8.45 så var gärna på plats senast 8.40. Även om september har bjudit på fantastiskt väder är det fortfarande väldigt blött i skogen när vi kommer dit. Barnen måste ha på sig gummistövlar eller skor som tål vatten samt överdragsbyxor när de kommer till förskolan.

Fredagen den 9:e oktober kommer det en fotograf hit för att ta gruppbilder på barnen. En del av er har anmält att ni vill ha enskilda bilder på era barn. Fotografen kommer att finnas i Sagogrottan enligt de tider ni har bokat.

Vi vill också passa på att påminna er om att ni ska fylla i om era barn ska vara här under höstlovet.

Varma hösthälsningar från oss på Grodan!