Vecka 47 – Brrr! Nu är det kallt!

22 november 2013

Oj nu börjar det blir kyligt ute särskilt om det blåser lite, vilket det oftast gör här på förskolan 🙂 Det är nu så pass kallt att barnen behöver ha varma vinterkläder och varma vinterskor (alt. fodrade gummistövlar då vanliga gummistövlar blir alldeles för kalla) på sig här på förskolan. Brrr!!

Under våra samlingar den här veckan har vi hunnit med en hel del olika saker. Våra 2010:or har fått en del materialvisningar, vi har bland annat arbetat med cylinderblocken och med siffror och antal. Våra 2008:or och 2009:or har under samlingarna pratat om djur och djurläten, de har sjungit och även haft lite röris.

I början av november började vi med något som vi kallar för vädersamling. Vädersamlingen har vi innan lunch för de barn som vill och är intresserade. Vi har satt upp en kalender i stora rummet där vi sätter upp veckodagarna, månaden, årstiden, året samt månadens högtider. Under samlingen pratar vi kring detta och tillsammans kommer vi fram till vilket år, månad, årstid och dag det är. Vi pratar också om vilket väder vi har, barnen får titta ut och gemensamt komma fram till vilken symbol för dagens väder de vill välja. Det är inte alltid de är överens så ibland får vi rösta eller sätta upp flera symboler. På fönsterbänken står det även en digital termometer som barnen får avläsa dagens temperatur på. Vi för protokoll över detta och kommer i slutet av året göra en sammanställning.

Bokbuss
I torsdags var Malin iväg med en grupp barn och lånade en massa nya böcker på Bokbussen. Bussen stannar utanför Maria Montessoriskolan så det är väldigt nära och smidigt för oss att ta oss dit. Detta är något som är väldigt uppskattat av både barn och oss pedagoger.

Barnmatsburkar
Ni som har barnmatsburkar hemma får hemskt gärna ta med de hit. Får vi in tillräckligt många kommer vi att göra ett fint julpyssel av de under december månad. Tusen tack på förhand!

Luciafirande
Det är många av er som har frågat om Luciafirandet. Så här kommer det lite information! Vi firar Lucia den 13:e klockan 15:00. Alla föräldrar, och även syskon, är hemskt välkomna in på respektive avdelning. Grodans föräldrar samlas i stora rummet på Grodan. Barnen från båda avdelningarna ska först sjunga för föräldrarna inne på Trädet och fortsätter sedan in på Grodan för ytterligare ett uppträde! Luciatåget är frivilligt. Efter uppträdet fikar vi tillsammans!

Praoelev från Tunaskolan
Under den här veckan har vi haft förmånen att lära känna Harald från Tunaskolan, årskurs 9, som har haft sin praktikvecka här hos oss på Grodan. Här kommer en liten hälsning från Harald själv

Tack för att jag har fått chansen att få testa på att praktisera här på Rosa Tornets förskola. Det har varit kul att få lära känna alla barnen och det har verkligen varit givande för mig och även kanske för barnen. Jag har fått vara ute en del och jag har lekt med dem, gungat, sprungit och skrattat med dem. På lunch och mellanmål har jag fått sitta vid deras bord och prata med dem, de är verkligen roliga med sina ord och sina funderingar på saker och ting. Personalen har varit jättebra och trevlig mot mig. De har hjälpt mig och väglett mig genom praktiken. Tyvärr är nu min praktikvecka slut och även jag måste återvända skolan. Återigen, tack så mycket för en fantastik vecka och jag önskar både barnen och Rosa Tornets förskola lycka till i framtiden! /Harald Erici

Tack för den här veckan och hoppas att ni alla får en trevlig helg!
Hälsningar Grodan