vecka 12 på Trädet

22 mars 2013

Tänk det är redan fredag igen, och vi igen haft en innehållsrik vecka.

Yoga/avslappningen står på timplanen varje dag och är uppskattat. Vi tar gärna fruktstunden i samband med den och det ger oss tillfälle att prata tillsammans om hur vi mår, lite empati och annat som kan dyka upp där och då.
Vi har också testat att äta frukten helt i tystnad – intressant!

I skapandet så har barnen fått göra stora, fantastiska fjärilar där barnen tänkte på sommaren när de gjorde de. De har fått gjort hemliga meddelanden, där de har skrivit med apelsinsaft och citronsyra, lagt papperna i ugnen och så fått jämföra.

Tyvärr så dog ett par av våra fiskar denna veckan, och orsaken kan vara många, men siklider är känsliga för miljöändringar så det kan vara en möjlig förklaring. Vi har fått tak i två slöjstjärtar, och kommer att köpa två till nästa vecka. Så hoppas vi att de vill känna sig välkomna och kommer att trivas hos oss.

08:ornas utflykt denna veckan gick till St. Hansgården och där hade vi det så trevligt, roligt och lärorikt. Turen började med att vi tog buss till Botulfsplatsen och där fick vi byta buss vidare till Fäladen. Mycket intressant och nytt att se.
På gården hade de får som var riktigt gosiga och höns och tuppar som gick lös bland oss. Stora stenar i en hög som var härligt utmanade att klättra på och hur roligt som helst att hoppa ner från. Inomhus fanns det massor med kaniner i bur som vi kunde titta på. En jättestor tipi fanns det på området som man kunde sitta  och elda i, men det gjorde inte vi denna gången. Det var en trädkoja som barnen på fritidsgården höll på att bygga som vi också fick klättra upp i, den var både spännande och lite läskigt. Vi kunde sitta inne och äta vår lunch och det var riktigt lyxigt – skönt och varmt. Det var en vindeltrappa där som man kunde utforska och på toppen kunde man stå och titta ner på oss som satt vi borden: ”land i sikte!” var en mening som kom spontant i från flera där uppe.  Vi avslutade dagen på lekplatsen med många utmanade roliga lekapparater. Bussturen tillbaka till förskolan blev en härlig vila, där några somnade, så vi orkade gå den långa vägen tillbaka från Linero till förskolan.

Snick och Snack har vi haft i dag och där fortsatte berättelsen om Bitis som hade blivit retad för sin dialekt och inte fick vara med de andra. Skogens konung Älgis kommer och hittar honom och lyssnar på honom och berättar att det inte är ok att uteslutna någon och göra varandra ledsna. Älgis och Bitis går tillbaka till Snick, Snack och räven Raffe och pratar om mobbning och det gyllne regeln: Vara så mot andra som du vill att andra ska vara mot dig. Efteråt pratade vi lite om det är ok med hemliga platser på förskolan, om det är ok att vara ledsen, och i så fall när och om vad man ska göra om man ser om någon är utanför. I den ena gruppen så var en en som inte ville sitta bredvid en annan och fick möjlighet att prata och känna runt den episoden.

I sagogrottan tittat vi på ”Får Gabriel vara prinsessa?” en gång till. Fokus på att det är modigt att inte vara som alla andra och att vi alla är lite annorlunda än alla andra. Samtalsämnet efter filmen denna gången i den ena gruppen var om vem som ska bestämma vad när man leker och kan det finnas flera av samma i en lek (två prinsar, tre katter osv)? Den andra gruppen spelade rollspel och var riktig uppfinningsrika och duktiga på att se situationen från olika synvinklar. 
Och alla är eniga om att när man lekar så är det på låtsas och allt är möjligt.

Annars så har vi haft Jennie, Johan och Helena hos oss i flera dagar. Vi är jätteglada för att ha så duktiga och trevliga vikarer och barnen tycker mycket om dem.

 Det finns information om 09:ornas naturdagar på tavlan i hallen.

Till er som är lediga nästa vecka önskar vi er en trevlig ledighet och en Glad Påsk!

Rebecka, Mona, Ingela och Linda