v.16 på Grodan

17 april 2015

Hej alla föräldrar!

Denna vecka har vi fortsatt att arbeta med människokroppen. På samlingarna har vi pratat om vad kroppsdelarna heter och även de inre organen och dess funktion. Vi tog in vårt skelett och pratade om att skelettet är som ett skydd för alla våra organ.

IMG_2603

Några barn berättade att hjärtat pumpade runt blod och att det dunkade. För att barnen skulle få känna sin puls så började vi sjunga lite rörelsesånger som handlar om kroppen såsom fader Abraham och huvud-axlar-knä och tå och efter ett par omgångar av sångerna så kunde barnen känna att deras puls höjdes. Under fredagens samling tittade vi på en film om jordens uppkomst fram till människans utveckling. Det var roligt att se att barnen kände igen det som filmen visade från våra samlingar.

Barnen har även så smått börjat rita av sig själva i verklig storlek på papper och de har sedan ritat ut sina organ eller skrivit vad kroppsdelarna heter.

IMG_2647

I tisdags åkte några barn till biblioteket i Dalby för att titta på en teater som handlade om en trollkarl som förtrollade saker. Bibliotekarien som berättade sagan var väldigt duktig och barnen satt och spänt och lyssnade vad trollkarlen skulle göra där näst. Efter sagan fick de barnen som ville göra ett pyssel i form av en fågel några barn valde att hjälpa till att lämna tillbaka alla våra böcker och låna nya. IMG_0885

IMG_0884

I onsdags var barnen födda 2011 på naturdag. Det blev en regnig dag vid lekplatsen. Barnen hittade många djur, snäckor och massor av daggmaskar som kom fram i regnet. Några var modiga och vågade lyfta upp djuren i handen för en närmare titt. Efter utflykten kurade gruppen ihop sig i Sagogrottan för att lyssna på sagoläsning från UR. Barnen lyssnade bland annat på ”Sagan om det röda äpplet”.

I onsdags hade vi även Vilgots mamma på besök vilket var väldigt roligt. Vill ni komma och besöka oss är ni varmt välkomna att göra det, prata med oss innan så hittar vi en tid som passar.

I torsdags var grupp 2 av barnen födda 2010 på utflykt. De tog bussen till Dalby Söderskog där de hade en jättefin torsdag i ett blomsterhav av bland annat vitsippor. De gick runt på spångar, lekte och grillade på ängen. De spanade ut från ett jakttorn, men plockade inga blommor då det ju är ett naturreservat.

Barnen som är med i ”Byggarna” har under veckan fokuserat på matematik (10-kompisar) och på språkmaterial. Regnet och blåsten gjorde att gruppen valde att vänta med själva byggandet. Barnen tillverkade vimplar till kiosken, i arbetet utmanades dem inom att skriva och forma bokstäver. Barnen i ”Bokstavsgruppen” har i veckan sett över om alla kläder och rekvisita finns inför filmandet. I väntan på att alla saker ska komma på plats och att vädret ska bli passande för filmandet arbetar gruppen med lärande utifrån film. De tittade på ”Livet i Bokstavslandet” där man bland annat lär sig att läsa/bilda ord och rimma. De tittade även på ”Värsta kalaset” som är en filmserie kring en flicka som fyller år och vill ha kalas. Familjens ekonomiska förutsättningar gör dock att önskan om ett kalas stannar vid en dröm. Eller finns det ett sätt att lösa det ändå? Filmen berör på ett vackert sätt familjers situation och etiska dilemman i vardagen. Båda filmerna är från UR och finns på UR play.

Hälsningar från oss på Grodan