Trädets fredagsblogg vecka 9

27 februari 2015

Hej alla föräldrar!

 

Vi vill börja med att påminna om den stängda studiedagen nu på måndag (2 mars)! 

Den här veckan har bjudit på sol och vårkänslor. Barnen har velat vara ute mycket och i torsdags åt vi mellanmål utomhus i solskenet. Under veckan har vi varit på besök på lekplatsen. När barnen är iväg på lekplatsen får de möjlighet att utmana sig inom andra grovmotoriska färdigheter än vad vi kan erbjuda på förskolans gård. Vi strävar efter att erbjuda variationer i lekmöjligheter för barnen. På arbetspassen har några barn börjat med ”Min plats i Universum”, ett arbete där barnen skapar en ”snurra” med Vintergatan, Solsystemet, Tellus, Europa, Sverige, Skåne, Min gata och Jag. Det är ett långtgående projekt som konkretiserar delar av läsårets tema. I fredags hade vi ”hela huset sjunger” på Trädet. Vädret inbjöd till att vi satt och sjöng ute på trädäcket. Barnen uppskattade att vi valde att vara utomhus.

En nyhet på förskolan är att ett av de äldsta barnen på Trädet och ett av de äldsta barnen på Grodan varje onsdag bjuds in att vara kockar under en timme i köket hos Camilla. Vi smygstartade detta förra veckan, då fick Folke vara kock. Den här veckan var det Astrid Å som tog på sig kockhatten. Barnen börjar med att tvätta sina händer noga med tvål och vatten för att sedan borsta under naglarna för att bli riktigt rena. De får hjälp att sätta på sig riktiga kockkläder i barnstorlek. Under dessa två veckor har minikockarna både varit med och bakat bullar, skurit sallad och lagt upp på serveringsfat. Det är stolta kockar som kommer tillbaka till avdelningen för att berätta kring dagens mat!  Vi är väldigt glada att vi har möjlighet att erbjuda den här aktiviteten för barnen, då de får större insikt i hur maten på förskolan ”blir till”. Under besöken visar de stor ansvarskänsla och intresse för aktiviteterna i köket.

Nästa vecka drar naturdagarna igång för barnen! Barnen är även denna termin indelade i grupper med barn både från Trädet och Grodan. Mer information kring naturdagarna finns i hallen och skickas via mail eller andra kommunikationsvägar ut till berörda föräldrar. Barnen går iväg i sin åldersgrupp för att lära känna många jämngamla barn och göra aktiviteter anpassade efter deras ålder. Vid frågor är ni som alltid välkomna att höra av er till oss, vänd er gärna till de pedagoger som ansvarar för ert barns naturgrupp.

Sophia och Klara klättrar i nätet på lekplatsen.

Sophia och Klara klättrar i nätet på lekplatsen.

Den här veckan har barnen önskat att ha mycket lek utomhus.

Den här veckan har barnen önskat att ha mycket lek utomhus.

En lässtund i soffan.

En lässtund i soffan.

 

Trevlig helg,
önskar vi på Trädet