Trädets fredagsblogg vecka 46

7 november 2014

Hej alla föräldrar!

Den här veckan har vi bytt ut några material på hyllorna. Vi byter ut materialen efter hand för att ge variation och inspiration. Barnen är nyfikna på de nya aktiviteterna.

Den här veckan har naturdagarna innefattat utflykt i vårt närområde. Vi har erbjudit fler barn att följa med. Lunchmatsäcken har vi ätit på förskolan. Naturbussen till Skrylle gick inte den här veckan och på grund av sjukdom bland personalen anpassade vi utflykterna till situationen. Tryggheten för alla barn och pedagoger på förskolan går alltid först i planeringen.

I tisdags var det skördefest på Trädet. En grupp barn blev ansvariga för brödet och äppelpajen och en grupp barn ansvarade för grönsakssoppan. Barnen fick lukta på olika rotgrönsaker, skala och dela grönsakerna. Sen kryddade vi soppan som barnen var med och smakade av. Brödet bakades ut på plåtar och äpplen delades till äppelkakan. Äpplena blandades med kanel och barnen bakade ett havregrynstäcke till pajen. Det blev en riktig festmåltid som serverades till lunch. Att få vara med och göra praktiska saker och använda riktiga verktyg är något som lockar barnen. De var ivriga att bidra till det gemensamma projektet.

IMG_2910 IMG_3006 IMG_3010

Vi vill påminna om leksaksdagen för barnen födda 2009 på tisdag i nästa vecka. För mer information kring detta se förra veckans blogginlägget.

Nästa vecka inleder vi arbetet med etapp 2. Då kommer vi att arbeta med Universums skapelse, livets uppkomst och människans historia. Från det stora kommer vi att till slut hamna hos det enskilda barnet. Vem är jag i ett större sammanhang? Den här etappen kommer att löpa från november till mitten av februari.

Det är alltid roligt det hamnar vykort i Trädets brevlåda. Vi har i veckan läst ett vykort från Sabine som har varit i London och ett från Mona som har besökt Göteborg. Maya blev inspirerad av vykorten och skrev och ritade ett eget vykort som vi läste upp för kompisarna. Vad roligt att vykortskrivandet smittar! Att skriva och rita till en mottagare är alltid gynnsamt i den språkliga utvecklingen.

Trevlig helg,
önskar vi på Trädet