Trädets fredagsblogg vecka 17

24 april 2015

Hej alla föräldrar!

Den här veckan har varit händelserik på utflyktsfronten. Förutom naturdagarna har hela avdelningen gett sig iväg på ett minnesvärt besök på Planetariet!

Lekhörnan som vi har skapat i köket har blivit en mycket uppskattad plats. Många barn vill gå in där och förvandlas till en annan karaktär för en stund. Vi ser en stor vinst med att kunna erbjuda rollekar både inomhus och utomhus. Den här veckan kom en spis på plats och möjligheterna till lek frodas. Vi fyller på med användbara tillbehör för att inspirera barnen i deras lek.

I de skolförberedande grupperna har arbetet varit i full gång! Byggarna har börjat på taket och kiosken växer fram i rasande fart. Bokstavsgruppen har börjat filma och redigera, filmen ”Superhjältarnas äventyr” håller på att växa fram på riktigt.

 

Veckans naturdagar

Grupp 1 av barnen födda 2009 åkte till Värpingeravinen nära golfbanan vid Nova. Det blev en riktig motorisk utmaning när de klättrade runt på de branta sluttningarna och hoppade över bäcken på vickande stenar. Solen sken och det var en underbar utflykt. Barnen fick även denna gång en samarbetsutmaning. De fick uppdragskort som de i grupper skulle hjälps åt att läsa för att sedan genomföra uppdraget. Barnen hjälptes åt att bokstavera sig fram och bilda orden på korten. När ett uppdrag vad utfört väntade nästa.

Barnen födda 2011 gav sig ut för att leta efter fyrhörningar i närområdet. De arbetade även vidare med de olika geometriska figurerna som de har arbetat med genom att återskapa cirkel, triangel och fyrhörning med ett rep. Gruppen hann även med att så ringblommor. Vi får hoppas att blommorna tittar upp ur jorden!

Grupp 1 av barnen födda 2010 tog bussen ut till Dalby Söderskog. Där använde de sig av förstoringsglas för att ta sig en närmare titt på både blommor, bark och snäckor. Barnen lekte och klättrade på stockar och i jakttornet på ängen. De fick även turen att både höra och se en hackspett. Solen sken och skogen var otroligt vacker med sina många utslagna träd.

 

Besöket till Planetariet på Vattenhallen 

Under fredagen begav sig hela gruppen iväg till Vattenhallen vid LTH i Lund. Vi gick längst den nybyggda vägen mot brandstationen och tittade förväntansfullt på hur en ny lekplats skapades. Den vill vi besöka när den är färdig! Vi tog bussen till LTH för att stiga in i Vattenhallen. Först fick vi ta del av en film om rymden där våra kunskaper från förskolan fördjupades. Det var som en biosalong med bekvämat säten där man kunde luta huvudet bakåt för att titta på filmen som spelades upp i kupoltaket. Det blev en resa i rymden där vi fick titta närmare på olika planeter, månen och annat spännande. En berättarröst guidades oss genom resan och vi fick lära oss mycket om hur det hade varit för människor att besöka de olika planeterna. Väldigt intressant! Efter filmen fick barnen möjlighet att ställa frågor till den LTH-student som höll i filmvisningen. Många barn viftade med händerna i luften och hade avancerade frågor till studenten. Det blev tydligt att de hade med sig många förkunskaper från vårt arbete på förskolan, det var roligt att se! Ett exempel på fråga var varför det inte heter stenfall istället för stjärnfall, när det faktiskt är en meteorit. Efter frågestunden fick barnen bygga egna konstruktioner av olika plastbitar. Barnen var kreativa och det blev alla möjliga former och storlekar. Det var ett uppskattat och häftigt besök, tyckte både små och stora astronauter! 🙂

Här skapas det för fullt!

Här skapas det för fullt!

 

Trevlig helg,
önskar vi på Trädet