Trädets fredagsblogg vecka 16

16 april 2015

Hej alla föräldrar!

I tisdags var grupp 2 av barnen födda 2009 på naturdag. De tog bussen till Dalby Söderskog där de hittade vårtecken i form av olika blommor och nyöppnade knoppar på träden. Barnen lekte samarbetslekar tillsammans på ängen innan de åt sin matsäck. Efter lunchen började det regna och det var kallt. För att hålla värmen i väntan på bussen gick de en lång runda i Dalby. Väl tillbaka på förskolan önskade barnen att vara inne och värma sig efter utflykten.

Här leker barnen "Följa John" där de turas om att följa varandra.

Här leker barnen ”Följa John” där de turas om att följa varandra.

I onsdags var barnen födda 2011 på naturdag. Det blev en regnig dag vid lekplatsen. Barnen hittade många djur, snäckor och massor av daggmaskar som kom fram i regnet. Några var modiga och vågade lyfta upp djuren i handen för en närmare titt. Efter utflykten kurade gruppen ihop sig i Sagogrottan för att lyssna på sagoläsning från UR. Barnen lyssnade bland annat på ”Sagan om det röda äpplet”.

Det fanns många daggmaskar och många nyfika barn.

Det fanns många daggmaskar och många nyfikna barn.

I torsdags var grupp 2 av barnen födda 2010 på utflykt. De tog bussen till Dalby Söderskog där de hade en jättefin torsdag i ett blomsterhav av bland annat vitsippor. De gick runt på spångar, lekte och grillade på ängen. De spanade ut från ett jakttorn, men plockade inga blommor då det ju är ett naturreservat.

Barnen som är med i ”Byggarna” har under veckan fokuserat på matematik (10-kompisar) och på språkmaterial. Regnet och blåsten gjorde att gruppen valde att vänta med själva byggandet. Barnen tillverkade vimplar till kiosken, i arbetet utmanades dem inom att skriva och forma bokstäver. Barnen i ”Bokstavsgruppen” har i veckan sett över om alla kläder och rekvisita finns inför filmandet. I väntan på att alla saker ska komma på plats och att vädret ska bli passande för filmandet arbetar gruppen med lärande utifrån film. De tittade på ”Livet i Bokstavslandet” där man bland annat lär sig att läsa/bilda ord och rimma. De tittade även på ”Värsta kalaset” som är en filmserie kring en flicka som fyller år och vill ha kalas. Familjens ekonomiska förutsättningar gör dock att önskan om ett kalas stannar vid en dröm. Eller finns det ett sätt att lösa det ändå? Filmen berör på ett vackert sätt familjers situation och etiska dilemman i vardagen. Båda filmerna är från UR och finns på UR play.

I veckan har vi möblerat om på avdelningen för att skapa tydliga ”rum” för olika kunskapsområden på avdelningen. Vi har matematik, svenska och kultur i stora rummet, praktiskt och lekhörna i köket och bygg/konstruktion, målande och annat skapande i ateljén. På samlingarna i veckan har vi arbetat med verb på olika sätt och även tränat på att uttala olika ljud/bokstäver. Det kan vara klurigt då de sitter på helt olika ställen i munnen och man kan behöva träna motoriken i munnen och tungan.

Trevlig helg,
önskar vi på Trädet