Trädets fredagsblogg vecka 13

26 mars 2015

Hej alla föräldrar!

Den här veckan har båda grupperna av barnen födda 2009 varit iväg på naturdag. Resmålet var Trollskogen. Under utflykten fokuserade vi på samarbete. Barnen delades upp i två grupper där de skulle samarbeta och bygga ett hus till trollen i skogen. Barnen fick berätta kring sina hus och sedan leka i dem tillsammans. Vi lekte även ”under hökens vingar kom” men med bokstäver i sitt förnamn istället för färg. Här fick barnen både utmaning inom språket och inom gemensamma lekregler. Observera att nästa naturdag är den 7 april för Gr 1, det är alltså direkt efter påskledigheten! Samling 08.30.

image1

Grupp 2 av barnen födda 2010 åkte iväg på naturdag till stranden i Bjärred. Väl framme på stranden såg de traktorspår, sjögräs och samlade stenar och snäckor. Ett musselskal innehöll en levande mussla! I vattnet såg de svanar och fiskmåsar. Den närliggande lekplatsen var populär.

 
IMG_0768
I torsdags var det påskfest och avdelningen förvandlades till en påskvärld med en mängd påskkärringar, påskharar och annat spännande. Under dagen erbjöds det olika påskpyssel och äggmålning. Det ordnades även ett påskdisco med rykande färska schlagerhits från årets upplaga av Melodifestivalen. Det var ett glädjefyllt dansgolv. Vi har sedan tidigare förstått det stora intresset för denna musiktävling och det är ofta som vi får ta del av barnens versioner av låtarna, härligt!

image2-8 image3-4 image4-3

Under veckan har vi uppmärksammat hur vår planet Jorden (Tellus) mår. Vi har genom barnboken ”Vad händer med jorden?” pratat om utsläpp, elförbrukning, återvinning och inte minst det, för barnen, aktuella ämnet kring vad pappret kommer ifrån. För många barn var det förvånande att pappret vi ritar på kommer från träd som har huggits ner. Vi pratade om att det är bra att rita på båda sidorna och att inte ta papper i onödan. Diskussionen berörde även att träd har förmågan att rena vår luft och att det därför är bra med många träd på vårt jordklot. Under fredagen var vi inbjudna till Humlan för ”Hela huset sjunger”. I sånghäftet fanns många internationella sånger, med bakgrund i att barnen på Humlan har fördjupat sig inom olika världsdelar.

I de skolförberedande grupperna har ”Byggarna” kommit igång med själva bygget. De är ute och spikar och sandpapprar på kiosken som växer fram. ”Bokstavsgruppen” har under veckan skrivit hela sitt manus till filmen med både handling och repliker. Nu är barnen sugna att komma igång med filmandet.

Under veckan har det varit full aktivitet på den nya bandyplanen. Vi har fått ett nytt mål till förskolan och därmed dammat av bandyklubborna. Barnen turas och att spela och hejar glatt på varandra!

bandy

För er som är lediga under påskveckan önskar vi en trevlig ledighet. För er andra så önskar vi en trevlig helg och på återseende på måndag.

 

Trevlig helg,
önskar vi på Trädet