Trädets fredagsblogg vecka 12

19 mars 2015

Hej alla föräldrar!

Den här veckan är det många barn som har arbetat vidare med snurran kring vår galax Vintergatan, planeterna i vårt Solsystem och vår planet Tellus. Det är ett stort projekt där barnen skapar, skriver och lär sig mycket kring vår värld. Utifrån förskolans tema har vi även pratat kring sopsortering. På avdelningen får barnen sortera soporna efter kategorierna plast, kartong och matavfall.

Här skapas en galax.

Här skapas en galax.

Veckans naturdagar

2011:or

Barnen gav sig iväg på cirkeljakt i närområdet. De letade och hittade väldigt många cirklar, både i matsäcken och i naturen. På bilden ser ni bara några exempel av alla runda saker som gruppen hittade.

image2-7

2010:or

Barnen tog bussen till stranden i Bjärred. Där samlade de snäckor, kastade stenar och såg fotspår efter svanar och fiskmåsar i sanden. De fick även se årets första citronfjäril och hittade blommorna Scilla, Tussilago, Tusensköna och en blommande Syrén.

image1

I veckan har vi uppmärksammat initiativet ”rocka sockorna” som är stort på sociala medier. Aktiviteten kommer från ett barn vars storasyster har Down syndrom. Hon vill genom att uppmana till att ha olika färger/mönster på strumporna fredagen den 20 mars visa att alla är olika och att alla är lika bra. Detta samtalsämnet engagerade barnen och diskussionerna höll på länge. Under fredagen fanns det många varianter på strumpor på Trädet.

image1-9

 

Ett annat aktuellt ämne som vi har uppmärksammat i veckan är solförmörkelsen. Utflykten för barnen födda 2009 blev inställd på grund av solförmörkelsen. (Den gruppen som skulle åkt iväg under fredagen åker istället nästa fredag, fredagen den 27 mars). Vi samlades istället allihop i Sagogrotta för att följa det spännande fenomenet på Live TV från olika platser i världen. På Färöarna blev det helt svart, mitt på dagen. Många spännande händelser denna vecka alltså! Trädets minikock denna vecka var Astrid R som tillsammans med Henrik på Grodan hjälpte Camilla med matlagningen.

Mycket grönsaker behövs när man lagar mat till hela förskolan.

Mycket grönsaker behövs när man lagar mat till hela förskolan.

Två bagare har tagit plats i köket på Rosa Tornet.

Två bagare har tagit plats i köket på Rosa Tornet.

 

Trevlig helg,
önskar vi på Trädet