Trädets fredagsblogg v. 11

12 mars 2015

Hej alla föräldrar!

I tisdags var det dags för grupp 2 (Sigge, Astrid R, Folke, Maya och Charles) att besöka Livets museum och lära sig massor om kroppen. De åkte först till Botaniska trädgården och klättrade på stora träd som låg på marken. Lunchen åts i Botaniska trädgården innan gruppen gick vidare till museumet, där guiden väntade. Barnen fick titta på många olika saker och testa olika experiment som handlade om kroppens olika organ. Innan det var dags att åka tillbaka mot förskolan hann de leka en stund i lekhörnan på museumet, där det fanns många doktorsaker så som rockar, stetoskop och hårnät. Det var en nöjd grupp som kom tillbaka från vårens naturdagsdebut.

Här undersöks patienterna för fullt av doktorn Sigge.

Här undersöks patienterna för fullt av doktorn Sigge.

Folke får fram spännande resultat ifrån röntgenmaskinen.

Folke får fram spännande resultat ifrån röntgenmaskinen.

I onsdags gav sig barnen födda 2011 iväg på utflykt. De besökte lekplatsen och gjorde olika aktiviteter kring samarbete. Med sig hade de en stor ”fallskärm” som de använde i lekarna. De samarbetade väldigt bra tillsammans och lyssnade noga på instruktioner, så som att alla skulle springa in i mitten av fallskärmen samtidigt. De fick även en utmaning att tillsammans balansera en boll ovanpå skärmen, vilket de klarade galant tack vare att de samarbetade så bra. Med sig hade gruppen även ett förstoringsglas med vilket de tittade närmre på vårens knoppar. Barnen var glada och nöjda efter utflykten.

Alla behövs i leken!

Alla behövs i leken!

Barnen samarbetar jättebra i fallskärmsövningarna.

Barnen samarbetar jättebra i fallskärmsövningarna.

I torsdags var det naturdag för grupp 2 (Märtha och Klara) av barnen födda 2010 av ge sig iväg till St Hansgården. De fick hälsa på många olika slags djur, bland annat små killingar och en get som klättrat upp på ett litet gräsförklätt tak. Fåren hade ännu inte fått sina lamm, men en tacka hade väldigt stor mage, så det är nog snart dags. Under utflykten hanns det med både lekar och fågelskådning. Gruppen såg Koltrast, Blåmes, Skata, Fiskmås, Råka, Duva och en Talgoxe som även bjöd på sång. Det blev en trevlig utflykt i vårsolen.

Små killingar skuttar runt i vårsolen.

Små killingar skuttar runt i vårsolen.

Det finns många får att hälsa på och klappa på.

Det finns många får att hälsa på och klappa på.

I veckan har vi börjat med skolförberedande grupper med barnen födda 2009. Det är ett samarbete med Grodan där Malin och Izabela arbetar med en grupp och Rebecka och Evelina arbetar med den andra gruppen. Barnen är indelade i två grupper med barn från båda avdelningarna. Gemensamt för arbetet är att barnen tillsammans arbetar med ett långtgående projekt där många olika delar kommer in. Alla barn behövs i gruppen och arbetet utformas efter barnens intressen och önskemål. Det är ett tematiskt arbete där många olika aspekter lyfts fram. Barnens delaktighet och medbestämmande är centralt. Malin och Izabelas grupp som träffas vissa eftermiddagar heter ”Byggarna” och de ska bygga en glasskiosk på gården. Planeringen är i full gång! Rebeckas och Evelinas grupp kallar sig för ”Bokstavsgruppen” och träffas vissa förmiddagar. De arbetar med att göra en film som innehåller många superhjältar. Barnen har under veckan skapat filmens karaktärer med tillhörande karaktärsdrag. Det ska bli mycket spännande att följa gruppernas arbetsprocess och grupparbete.

Under veckan har vi hunnit med många (och långa) sångsamlingar. Barnen har spelat med till sångerna med olika musikinstrument. Utifrån en sång kring en myra pratade vi vidare kring deras otroliga styrka i förhållande till storlek. Barnen fick se en bild på hur det kan se ut när myrorna bär riktigt stora saker.

Vi har fått många frågor kring barnens kläder och vad som är bäst att ta med sig i klädväg till förskolan, nu när temperaturen skiftar så under dagarna. Då barnen leker olika lekar, ibland väldigt rörliga och ibland mer stillasittande, är det bra med olika alternativ. Det ger barnen möjlighet att känna efter och anpassa valet av ytterkläder efter väder och aktivitet. En fleece, regnkläder och olika sorters vantar är exempel på användbara plagg som gärna får hänga på barnens plats.

Då vi nu erbjuder frukost på morgonen öppnar vi ute varje dag. Någon gång mellan 07.45-08.00 tar en pedagog emot frukostbarnen som äter frukost tillsammans inomhus.

Vi vill påminna om påsklovslappen som sitter i hallen och om mailet angående sommarsemestern. Vi vill även uppmärksamma er på att mail kring barnens digitala portfolio (Abbum) ska vara utskickat. Skulle mail inte ha gått fram eller det uppstår svårigheter kring inloggning, får ni gärna vända er till oss.

Trevlig helg,
önskar vi på Trädet

 

  • Förälder skriver:

    Låter spännande, vad ni hinner med på en vecka…FANTASTISKT.

Comments are closed.