Trädet vecka 47 – Livets uppkomst och utveckling

21 november 2014

Hej!

Den här veckan har vi arbetat vidare med livets historia. Vi har arbetet med tidslinjen där vi har rullat ut den låååånga tidslinjen på golvet. De olika perioderna har presenterats med en historia och ”tittskåp” där barnen har kunnat se livets utveckling från den första cellen till nutidens människor. Vi har bland annat fokuserat på att livet började i vattnet och hur djuren sedan anpassade sig för ett liv på land. Under fredagen tittade vi även på en film som sammanfattar jordens historia. Nästa vecka ska vi fördjupa oss inom dinosaurietiden, då vi ser att finns intresse för denna period i barngruppen. På samlingarna övar vi även på luciasångerna, det blir riktig julstämning när barnen sedan går och nynnar på verserna. Den här veckan kom ännu ett vykort fram till Trädet, ett från Rebecka som förra veckan var i New York.

 
image-2image

I tisdags hade barnen födda 2010 leksaksdag och visade sina leksaker. De fick många nyfikna frågor av kompisarna. Nästa tisdag är det barnen födda 2011 som får ta med sin varsin leksak att visa.

Under veckan har vi även arbetat en hel del med bokstäver och att skriva. Utifrån målarbilder väljer barnen att skapa egna böcker där de skriver sitt namn och namnet på figuren som de målar. Andra barn arbetar med skrivböcker i vilka de skriver ord som de har valt att träna sig på att läsa och skriva. Genom att utgå från barnens intressen blir ingången till skriftspråket både intressant och lockande för barnen. I språkutvecklingen lägger vi fokus på nyfikenhet, intresse och meningsfullhet hos barnen. Ingången till att själv vilja uttrycka sig i skrift och att läsa skriven text kan skilja sig från barn till barn.

Trevlig helg,
önskar vi på Trädet

  • Förälder skriver:

    Hej,

    Finurligt med en låååång tidslinje och tittskåp! Även spännande med livets utveckling… Har tyvärr själv glömt det mesta, men nu finns ju ett naturligt tillfälle att repetera… 🙂

    Mvh

    Pappa på, eh, Trädet

Comments are closed.