Världens minsta fågel, om barnen på Trädet får välja

31 januari 2014

Hej!

I måndags följde vi upp experimentet med ”ishänderna”. Vattnet hade fryst och vi fick vara väldigt försiktiga när vi klippte upp handskarna, för att kunna känna på isen. Vi tog in en hand i samlingen för att studera den tillsammans. -Det blev is. -Vatten blev is. -Det är så kallt ute. Luften som var så kall trängde genom handsken. -Desto mer man håller i den (ishanden) desto snabbare smälter den. Ishanden smälter i skålen. Barnen känner på vattnet. – Vattnet är iskallt! Barnen diskuterar med varandra. – Varför har den smällt snabbt? – För att det är varmt här inne. – Det var lillfingret som började smälta. Vi diskuterar tillsammans om kommer fram till att vattnet inte hade fryst till is om det hade varit sommar. Det krävs att temperaturen är 0 grader eller lägre, alltså minusgrader. Att det blir vatten igen när isen smälter är en annan iakttagelse. På sommaren är det varmt ute, då smälter is.

ishanden

ishanden

vattnet frös till is

vattnet frös till is

 

Under fredagen hade vi Hela huset sjunger på Grodan. Alla avdelningarna träffades och vi sjöng tillsammans olika sånger som vi brukar sjunga på avdelningarna.

Vi planerar att ha en vända med leksaksdagar med start nästa vecka. Då är det barnen födda 2009 som får ta med varsin leksak (tisdag 4 februari). Tisdagen den 11 februari är det leksaksdag för barn födda 2008 och tisdag den 18 februari för barn födda 2010/2011.

I Bornholmsmodellen den här veckan arbetade vi med det rosa materialet inom montessorimaterialet. Ordkort ska paras ihop med bildkort. Barnen läste också själva i de lättlästa böckerna som vi har på språkhyllan i stora rummet.

I veckan har Gustav, Ingrid, Calle och Alva redovisat om Vasaskeppet på samlingen. De har fördjupat sig i den historiska händelsen och har skapat en modell av skeppet i ateljén. De berättade för de andra barnen om skeppet, hur det sjönk och att människor drunknade (men att några klarade sig). Tillsammans arbetade vi vidare med Vasa i Sagogrottan där vi tittade på URs serie i två delar om Vasaskeppet. Vilken spännande historia! http://www.ur.se/Barn/Produkter/168057-Vasa-Stockholm  – Länk till serien om Vasaskeppet.

Då det är sista veckan i januari avslutar vi temat om Nordamerika och hästen. Barnen har i veckan arbetat med hästens anatomi. De har ritat de olika kroppsdelarna och skrivit ut delarnas namn. Vi har även uppmärksammat det kinesiska nyåret och årets djur – den gröna trähästen. De som föds under detta år får tur.

hästens anatomi

hästens anatomi

 

I februari fokuserar vi på Sydamerika och kolibrin. Barnen kunde rösta på kon, sköldpaddan, krokodilen och kolibrin. Världens minsta fågel tog hem segern! Har någon av er något att berätta eller visa kring Sydamerika och kolibrin är ni varmt välkomna att tala med oss pedagoger.

 

hästens anatomi

Sydamerika

 

 

Vi hälsar fyra nya fiskar välkomna till avdelningen. Nu har vi sex fiskar i vårt akvarium.

Trevlig helg,
önskar vi på Trädet