Trädet v 17 – utflykter och sång

25 april 2014

Hej!

Den här veckan har två grupper varit iväg på naturskola. I onsdags var grupp 1 av barnen födda 2009 som gav sig ut på äventyr. Vi tog naturbussen ut till Dalby Söderskog. När vi kom fram satte vi oss och åt frukt. Vi pratade om naturreservat och tittade på skylten som visar att ett område är ett naturreservat. Barnen påminde varandra om att inte bryta grenar eller plocka blommor (för att bevara mångfalden i ekosystemet och floran som finns i reservatet). Tillsammans gick vi genom skogen på gångarna. Bitvis var det riktigt geggigt och det var en riktig utmaning att ta sig fram längst stigen. Bland några buskar som gav lä stannade vi för att äta lunch och leka. Solen sken och det blev en lugn och somrig utflykt. På väg tillbaka mot bussen fick vi se en ekorre i ett träd, den stannade på en gren så att vi fick titta på den långa yviga svansen. Vi hörde även en hackspett som pickade i ett träd, det lät väldigt högt och hackspetten pickade otroligt snabbt. Av busschauffören fick vi ett diplom för trevligt uppförande på bussen, roligt. Hoppas på en liknande upplevelse med grupp 2 nästa vecka.

I torsdags var grupp 1 av barnen födda 2010/2011 iväg på utflykt tillsammans med Mona och Simon. Vi åkte med buss 6 till Östra Linero och till lekplatsen Snäckan. Det blev en god promenad till och från bussen och så blev det mycket nytt att testa på denna fina lekplatsen.
Snurra, klättra, rulla, rutscha, känna, lyssna, springa, gunga i kompisgungan, utforska miljön i närheten och icke minst äta våra goda matsäckar.

utforskning

utforskning

 

Jag klarade det!

Jag klarade det!

 

Lycklig gäng!

Lycklig gäng!

 

Under veckan har några barn målat av ett tigeransikte på en pappersassiett. De tittade på en bild och återskapade färger, former och struktur av det stora kattdjuret. Varje tiger blev individuell och färgrik. Förutom vårt temaarbete har barnen arbetat koncentrerat med vårt montessorimaterial, framförallt med matematik och sensoriskt.

I fredags var vi inbjudna till Humlan på ”Hela huset sjunger”. Vi sjöng en sång om ett djur i varje världsdel. Barnen kände igen många världsdelar efter det temaarbete som vi har haft på avdelningen, roligt att se!

Vädret skiftar från dag till dag så det är väldigt viktigt att barnen har kläder till olika slags väder och temperaturer här på förskolan. Det tar mycket onödig energi och tid både för barnen och pedagogerna att leta efter regnkläder, överdragskläder, tjocktröjor, vantar, stövlar och ombyteskläder osv. Det tar mycket tid att leta efter det som inte går att hitta och att hitta lånekläder som passar och som barnen accepterar att ta på sig. Det underlättar mycket för oss om ni kan hjälpa oss med detta. Våra lånekläder är märkta med RT och vi ser gärna att de kläderna kommer tillbaka (tvättade), så att andra barn får möjlighet att låna dessa.

På onsdag nästa vecka är det min (Linda) sista dag på Trädet innan jag går på föräldraledighet. Jag vill passa på att önska er och era barn en härlig vår och sommar. Till er som har barn som börjar skolan vill jag tacka för en givande tid tillsammans med er och era underbara barn.

Trevlig helg,
önskar vi på Trädet