Trädet – tryck med rabarberblad

23 augusti 2013

Hej alla föräldrar!

Nu har det gått ännu en vecka in på terminen och våra nya barn hos oss på Trädet har kommit väldigt väl in i barngruppen. Vi hälsar Astrid, Folke och Sofie och deras familjer än en gång varmt välkomna till oss och hoppas ni kommer att trivas.

Vi kommer framöver att börja våra samlingar 09.15 på morgonen. Barnen är då indelade i vår tre åldersgrupper för att kunna anpassa samlingens tid och innehåll efter barnens behov. Innan lunch har vi samarbetsövningar i två åldersintegrerade för att skapa samhörighet och gemenskap i barngruppen. Efter lunch har vi gemensam avslappning/vila/högläsning för att smälta maten och få en lugn stund tillsammans innan leken utomhus. Efter mellanmål har vi en kortare åldersintegrerad samling då vi ofta läser flanosagor eller har högläsning.

Under veckan har den gula gruppen (våra barn födda 2010 och 2011) sjungit mycket på sina samlingar. De har också gjort räkneövningar och arbetat med färger. På samlingen har de även pratat om varför vi ska gå inomhus och vad som kan hända om vi springer.

Den gröna gruppen (våra barn födda 2009) har under veckan arbetat med matematiska mönster och bokstavsljud. De har lyssnat på ljudet på varandras begynnelsbokstav och tittat på bokstaven för att koppla samman ljud och hur bokstaven ser ut. På samlingen har de även lyssnat på högläsning från våra biblioteksböcker som vi lånade i början av veckan.

Den blåa gruppen (våra barn födda 2008) har arbetat med de rosa askarna som tillhör vårt språkmaterial där man arbetar med ljudenliga ord. Barnen har fått koppla samman bild och ord men vårt rörliga alfabet. Med vårt fina material Lycko har barnen läst ord, låt gärna era barn visa er. De har även pratat om vad ett en ental, tiotal, hundratal och tusental står för. Barnen kom fram till att om man kan räkna pengar kan man köpa vad man vill i leksaksaffären!

Det har varit ett fantastiskt väder denna vecka och det har vi njutit av genom att gå till vår närliggande fina lekplats ett par dagar. Vi har också varit en tur till Linero bibliotek.
När vi går iväg till lekplatsen eller biblioteket gör vi det i olika gruppkonstellationer för att alla barnen ska lära känna och känna sig trygga med varandra och känna samhörighet.

I onsdags hade vi en härlig förmiddag på vårt trädäck då vi passade på att använda oss av de fina rabarberbladen som vi har i trädgårdslandet för att göra rabarberavtryck. Barnen målade på bladen och gjorde sedan tryck på papper. Trycken blev väldigt personliga med härliga färger!

Vi har även pratat i gruppen om egenansvar, att ta ansvar för sina egna handlingar. Det är viktigt!

Vi hoppas på fint väder även nästa vecka, sommaren får gärna stanna en liten stund till!

Trevlig helg önskar pedagogerna på Trädet