Trädet – Sportlovsvecka

22 februari 2013

Hej!

Den här veckan har vi tagit tillvara på den snö som finns kvar och gjort snöfigurer som vi har färgat med vattenfärg. Vi har även tagit in snö på avdelningen för att undersöka vad som händer då. Snön smälte och i behållaren fanns istället smutsigt vatten. Vi pratade om vattnets olika former men även om vad man får i sig om man äter snö. Allt är inte alltid så rent som det ser ut att vara!

Vi har under veckan börjat att introducera yoga i barngruppen. Yoga och avslappning är något som vi pedagoger hoppas på att kunna arbeta vidare med och utveckla under våren. Fokus ligger på att hitta lugn och fokus. Men även att känna kontroll över sin kropp.

Under veckan har vi inlett ett empatiarbete som vi ska arbeta aktivt med den närmsta tiden. Det är ämnen som vi återkommer till och som vi arbetar med kontinuerligt. Den här veckan har vi utgått från skönlitterära böcker som vi diskuterat och reflekterat utifrån. Vi har arbetat med böckerna ”Vilken vän” och ”Grodan Lynner – En kompis hjälper till”. Vi har även tittat på avsnittet ”Bella säger ifrån” i serien ”Vara vänner”från UR. Det är en serie i åtta delar som behandlar olika känslor och situationer. De berör empati och värdegrund – mycket viktiga ämnen i vårt samspel med varandra! Scener spelas upp och det blir ett slut. Ett slut som inte är så bra. Här pausar vi och diskuterar vad som hände, vad som kunde ha gjorts annorlunda, vad som blev fel och hur det kan kännas för de olika karaktärerna. När barnen har gett förslag på alternativa lösningar och reflekterat ser vi vidare på avsnittet. Då spelas scenenarna upp igen, men den här gången väljer karaktärerna att göra på annat sätt vilket ändrar hela berättelsen. Vi rekommenderar varmt att ni läser mer på UR’s hemsida om serien. http://www.ur.se/Produkter/155113-Vara-vanner Det kan väcka många tankar att se och diskutera ett avsnitt tillsammans med sitt/sina barn!

Den här veckan har fyra fiskar flyttat in på Trädet. Det har varit en spännande vecka och barnen har stått länge och beundrat våra nya grannar. Vi har tre siklider och en mal. Malen åkte vi tillsammans och köpte i en djuraffär där vi också köpte fiskmat. Vi hann passa på att kolla i djuraffärens akvarium och på alla spännande saker man kan köpa till sina husdjur. Vi har pratat mycket om hur vi ska vara mot fiskarna, så att de ska trivas hos oss. Att man inte stressar fiskarna är viktigt! Fiskarna tycker inte om när man knackar på glaset, hoppar och pratar högt. Vi ska visa fiskarna respekt, precis som vi ska göra mot varandra!

IMG_3024
Fiskarna släpps ut i sitt nya hem

 

Utomhus har vi i veckan hittat daggmaskar som vi undersökte. Fascinerande att vi även under vintern kan hitta djur i vår trädgård! Vårens naturskola planeras och sätter igång i vecka 10. Grupp 1 av 07:orna börjar onsdagen den 6/3. Mer information kommer på bloggen och vid tavlan i hallen.

Som ni kanske redan har märkt har några små justeringar skett i hallen. Alla barn har fått en påse till extrakläder. Skåphyllan som barnen lättast kan nå används av barnen till mössor, vantar och dyligt. Översta facket används till saker som barnen vill ta hem. Tidsskriftssamlare är beställda där barnen kan förvara pappersarbete och liknande som de vill ta med hem. Regnkläder och hjälmar har sin plats i ytterhallen. Hoppas att detta underlättar för barnen och er!

I veckan har vi haft ”Hela huset sjunger” inne på Grodan. Ett tillfälle att se varandra här på förskolan, även syskon och kompisar som går på andra avdelningar än barnens egna.

fredag (1/3) är det studiedag på Rosa Tornet. Förskolan är stängd och pedagogerna får inspiration och kunskap kring empatiarbete i förskolan.

Trevlig helg!