Trädet – krasseförsök och konstruktion med kikärtor

12 april 2013

Hej!

 

Tack för allt arbete ute på gården under arbetsdagen!

 

Den här veckan har vi arbetat med teknik och konstruerat med tandpetare och förvällda kikärtor. Det var spännande att se hur barnen arbetade för att bygga så höga byggnader som möjligt och hur de försökte skapa geometriska former som exempelvis en triangel.

I samband med våra egna konstruktioner tittade vi närmare på hur glasögon och plåster fungerar. Genom program på UR fick vi kunskaper kring glasögonens och plåstrets historia. Vi diskuterade vad de används till och egna erfarenheter kring föremålen. Gemensamt tittade vi närmare på vad plåster används till och kom bland annat fram till att det har som uppgift att skydda såret från smuts och bakterier. Barnen reflekterade kring hur personer som behöver glasögon uppfattar världen utan dem, de var eniga om att det då var suddigt.

Vi följde upp vårt krasseförsök. Barnen fick titta, känna och lukta på våra olika krukor med krasse som fått växa med olika tillgång på ljus. De funderade på varför krassen växt olika mycket och fått olika färg. Läs gärna barnens hypoteser och tankar som är dokumenterade på vår vägg i köket!

Alla våra barn födda 2007 var på naturskola. Planen var att vi skulle åka till Botaniska trädgården, men med tanke på det blåsiga och kalla vädret valde vi att åka till S:t Hansgårdens fritidsgård. En väldigt trevlig gård med får, kaniner och höns. Där kunde vi gå in och värma oss i det mysiga kaninstallet och utomhus klappade vi de snälla och trevliga fåren. En härlig dag som vi avslutade på en fin lekplats som ligger alldeles intill S.t Hansgården.

I Snick & Snack har vi arbetat vidare med ”Den gyllene reglen”. Barnen har skapat egna guldiga ramar till texten. Vi har även arbetat med olika arbetsblad kopplat till boken. Arbetsbladen berör bland annat antal kopplat till siffra och rumsuppfattning.

Våra barn födda 2008 har haft leksaksdag. Det är som alltid roligt att höra om historierna bakom leksakerna. Kompisarna är frågvisa, vilket gör samlingen till en ännu mer givande stund.

Trevlig helg önskar Trädet!