Trädet – jordgubbsplantorna är nu i jorden!

5 april 2013

Hoppas ni alla haft en riktigt skön påsk!

Den här veckan har gått i planteringens tecken. Vi börjat förbereda krukor för sådd av vårblommor, barnen har fått göra egna krukor av mjölkartonger. Mjölkartongerna har klätts med geometriska former som barnen har ritat och klippt ut. Nästa vecka sår vi frön i dem och sedan får barnen sköta om sin egen kruka och följa hur fröet börja växa.

I vårt trädgårdsland har barnen tillsammans med Simon fått lägga ny jord och sätta frön till sallad, ärtor och planterat jordgubbsplantor.

Några barn har även gjort ett krasseexperiment. De har fått sätta frön från tre olika mjölkartonger, en mjölkartong har placerats mörkt i ett skåp, en inne i rummet och en i vårt köksfönster. Barnen har fått ställa hypoteser om vad de tror kommer att hända med fröna i de olika kartongerna. De kommer sedan att få jämföra sina hypoteser med resultatet.

Veckans Snick & Snack har handlat om ”Den gyllene regeln, var mot andra som du vill att de ska vara mot dig”. Barnen har fått samtala om vad det innebär och vad kan man göra om det ändå skulle bli fel ibland. Att berätta för kompisen att det blev fel och att säga förlåt, tyckte barnen var viktigt. Snick & Snack tog också upp att vi måste vara rädda om vår natur och djuren som bor i den. De förklarade varför vi inte ska slänga skräp i naturen och vad som kan hända med djuren om de får det i sig. Barnen pratade vidare om detta och reflekterade om hur djuren ska kunna veta skillnad på vad som är skräp och mat.

Nästa vecka på tisdag är det dags för leksaksdag för våra barn födda 2008. Tänk gärna på att inte ta med leksaker under övriga dagar.

På naturdagen var en grupp 09:or iväg på utflykt. Vi besökte ”Gröningen” där vi letade efter saker som vi tittade närmare på. Vi pratade bland annat om vad som var längst, kortast, lättast, tyngst osv.

På onsdag åker våra 07:or både grupp 1 och 2 på naturdag till Botaniska trädgården. Samling 09.00, lunchmatsäck och kläder efter väder!

 

Som ni kanske har märkt så har vi Johan hos oss några dagar i veckan. Här presenterar han sig närmare.

Hej! Mitt namn är Johan Otterström och hade min första dag här på förskolan för två veckor sedan. Jag är 23 år gammal och studerar till lärare vid Malmö högskola, där jag förutom pedagogik läser matematik och idrott och hälsa. Denna vår kommer jag att vara på förskolan ungefär tre, fyra dagar i veckan och då till största delen på Trädet. Förutom att studera är jag även tränare för några barngrupper i brottning. Idag har jag tillsammans med några barnen här på förskolan brottats lite i sagogrottan och talat om hur viktigt det är att vara vänner både innan och efter man har lekt tillsammans. Detta var något som barnen både verkade uppskatta och var väldigt duktiga på. Jag hoppas att vi kommer att ha många lika roliga stunder tillsammans.

 

Trevlig helg önskar Trädet