Trädet – frigolitbåtar och vattenexperiment

15 november 2013

Hej alla föräldrar!

Den här veckan har vi fortsatt vårt temaarbete med igelkotten. Barnen är väldigt intresserade och arbetar mycket med olika arbetsblad om igelkotten. De räknar, ritar och skriver om igelkotten. Vi har även läst böcker om igelkottar och tittat på naturfilmer.

Under veckan har vi haft sångsamlingar och även här har igelkotten fått en plats. Barnen tycker det är väldigt roligt att sjunga och är engagerade i valet av sånger.

I veckans experiment använde vi oss av en petflaska med vatten och en petflaska med is för att sedan jämföra vilken flaska som rullade snabbast nerför rampen vid förrådet.
Barnen fick först prata om vad det var för skillnad på flaskornas innehåll och sedan diskutera vilken flaska de trodde skulle komma först. Barnen trodde att flaskan med vatten skulle vinna racet och de fick då ställa hypoteser om varför den flaskan skulle komma först. Barnens hypoteser var:
– Vattnet är varmast
– Vattnet är lättast
– Vattnet är mjukt
Vi rullade sedan ner flaskorna för rampen och barnen hade rätt, flaskan med vatten kom först.
Barnen fick då undersöka vad som händer med vattnet resp isen när vi snurrade på flaskorna. Barnen upptäckte följande:
– Vattnet rör sig
– Vattnet i flaskan flyttar sig
– Isen står helt stilla
– Isen är hård
– Isen rullar långsamt
Vi avslutade med att prata om varför flaskan med vatten rullar fortare. Barnen kom fram till att det kanske var vattnet som puttade fart på flaskan.

I onsdags var det våra 08:or som var på naturdag. De begav sig till ravinen och med sig hade de båtar av frigolit som de tidigare hade tillverkat i atèljen. De hade en härlig dag i ravinen och barnens båtar fick komma ut på sin första provtur.
Nästa vecka är det dags för våra 09:or grupp 1 och våra 10:or grupp 1 att bege sig på naturdag!

Vi har en del barn som har ögoninflammation, så det kan vara bra att vara lite extra uppmärksam.

Hoppas ni får en riktigt härlig helg!

Rebecka, Linda, Ingela & Mona