/Trädet får besök av Peru

7 mars 2014

Hej!

I måndags fick vi besök av Katy (Sophias mamma) som kommer ifrån Peru. Det här fick bli vår avslutning på temat kring Sydamerika. Katy berättade om några av djuren som bor i Peru (krokodil, orm och örn). Vi fick känna på och lukta på vanliga frukter i Sydamerika (mango, ananas och kokosnöt). Katy visade bilder från Peru och hade en färgglad poncho på sig som var gjord av ull från lamadjur. Vi fick lära oss många ord på spanska, ett språk som många pratar i Sydamerika. Katy visade på en karta var Sydamerika och Peru ligger. Besöket var väldigt uppskattat av oss på Trädet.

I tisdags var det Fettisdagen och då tillverkade vi (de som ville) egna semlor med papper och bomull. Camilla hade gjort smarriga semlor som vi fick njuta av på mellanmålet.

Under kanintemat har vi under veckan arbetat med en jättestor kanin som vi har på väggen. Varje barn får välja en del av kanin att dekorera som de vill, resultatet växer fram på väggen över soffan. Vi har även pratat om hur långt en kanin kan hoppa (hela tre meter!). Vi mätte ut längden på golvet och barnen fick testa att hoppa lika långt, det var inte helt lätt minsann! I sagogrottan har vi tittat på olika informativa filmer om kaniner och i ateljén har barnen börjat på att sy en kanin.

Våra 09:or har lyssnat vidare på Snick och Snack. De båda vännerna ska bygga en trädkoja tillsammans och det har nu uppkommit ett problem. De har nämligen inga verktyg…kanske att de kan få låna av Raffe räv? Han är ingen pålitlig och särskilt trevlig typ och vill först inte alls låna ut sin verktygslåda. Snick och Snack kommer fram till att om de bjuder in Raffe och låter honom vara med att bygga kojan så får de låna verktygen och de kan leka tillsammans. Detta är en bra lösning och avsnittet följs av en sång om att vi alla är olika fast lika bra.

Under veckans samlingarnas har vi bland annat tränat koordinationen och kroppsuppfattningen genom att placera händerna på olika kroppsdelar till ramsan ”Gubben Gran gick till stan”.

Ett populärt material under veckan har varit ritramarna. Barnen väljer då en geometrisk figur som de ritar. I denna drar barnen streck från vänstra kanten till den högra kanten. Penngreppet och skrivriktningen tränas i det här materialet samt öga-hand koordination.

Med lite fantasi kan man påstå att våren är här. Vi kommer därför att öppna utomhus onsdag, torsdag och fredag. Vi är ute till klockan 09.00 då vi går in för att ha morgonsamling. På måndagar och tisdagar öppnar vi inne för att sedan gå ut vid 08.30. Ta gärna med en lite tunnare mössa och vantar till era barn som de kan ha på sig (om vädret tillåter) på eftermiddagen när vi är ute. Kan bli svettigt med vintermössa 🙂

Trevlig helg önskar Trädet