Trädet – en vecka med experiment och teknik

24 maj 2013

 

Hej!

Den här veckan har gått i experimentens och teknikens tecken. Barnen är väldigt intresserade och deltar aktivt med frågor och funderingar kring de olika experimenten.

Under veckan har vi tittat på hur varmt vatten rör sig genom att sätta en flaska med färgat varmt vatten ned i en stor genomsiktig balja med kallt vatten, barnen kunde på ett konkret sätt se ur det färgade varma vattnet steg till ytan och det ledde till ett samtal om vattnets kretslopp. För att göra det än mer konkret så kokade vi vatten i en kastrull och höll ett lock över. Vattnet ångade, ångan träffade det kalla locket som blev till vattendroppar som blev större och större och sedan rann ner igen. Sen så undrade någon varför det inte kom vatten från baljan ner i flaskan – så då testade vi med att klistra ett papper fast i botten på ett glas och sänkte ner det  i baljan. Papperet blev inte blött! Detta då luft tar plats. Så lekte vi lite med det, släppte först ut lite luft och sedan all luft från glaset. Vi tog också ett glas med vatten och höll ett papper över vände det upp och ner och fick se vad lufttryck kan göra.

Vi har även lyft ett glas med hjälp av en ballong och lyft upp till så många som 7 stora böcker genom att använda en plastpåse med fasttejpat sugrör – å som vi blåste, men det gick helt utmärkt.

Barnen har målat blommor med oljekritor som de vek ihop och sedan fick lägga i vatten, blommorna vek sedan upp sig i vattnet efter en stund (slog ut). Barnen fick i förväg ställa hypoteser om vad det trodde skulle hända med blommorna i vattnet. Några hypoteser var att blomman kommer att sjunka, den kommer att bli blöt och den kommer att flyta. Reflektionerna efteråt var att – Wow, den flyter – Den rör sig, – Den bara vecklar ut sig, Den blir blöt.

Några barn har provat att bygga en bro med hjälp av böcker och papper som de sedan skulle köra en bil på. Frågan till barnen var, – Vad händer när bilen ställs på bron? – Den håller var barnen eniga om. Men bron höll inte utan rasade, barnen fick fundera ut hur de skulle bygga en mer hållbar bro. De kom fram till att de fick vika papperet och använda mycket tejp. Efter många försök höll äntligen bron för att transportera bilen.

Johan vår vikarie som läser till idrottslärare och är ledare i brottning för barn har i veckan tränat brottning med några av barnen. Det är väldigt uppskattat och barnen lyssnar och förstår vikten av att visa varandra respekt och hänsyn under brottningen.

I onsdags var det dags 09.or grupp 2 att ha naturdag. Vi besökte åter igen ”Gröningen” med våra detektiver för att fortsätta vårens tema som är samla och sortera. Den här veckan pratade vi mycket kring djur och sorterade dessa bland annat utifrån vad de äter och var de bor. Barnen fick varsitt kort med en bild på ett djur och skulle hitta det barn som hade samma djurart och därmed bilda ett par. Ett av barnen hade ett vuxet djur och det andra ett barndjur, vi pratade om vad djurens barn heter.  

Barnen som var kvar på förskolan gjorde ett familjecollage. De skulle genom att klippa ut bilder i tidningar eller rita, göra sin egen familj eller en påhittad familj. Efteråt fick de som ville berätta om sitt collage i samlingen. Barnen berättade stolt om hur de gått tillväga när de gjort collaget och vad de olika bilderna stod för, de andra barnen visar sitt intresse genom att lyssna och ställa frågor till den som berättar. De är fantastiska på att ställa frågor till varandra som utvecklar samtalet.

Under veckan har vi övat på sommarsångerna till sommaravslutningen. Det känns att sommaren närmar sig, speciellt när man hör barnen gå runt och nynna på visorna.

I Snick och Snack fick vännerna i Kungaskogen besök av papegojan Maraca som hade fått ge sig iväg därför att regnskogen i Argentina hade huggts ner. Detta fick oss att fördjupa oss inom utrotningshotade djur och bakgrunden till deras utsatta situation. Det här är ett ämne som vi märker engagerar barnen och vi planerar därför att arbeta vidare med detta område.

Torsdagen den 30 maj avslutar vi på Grodan och Trädet gemensamt terminens naturdagar. Vi åker på en heldagsutflykt till fågelstationen i Falsterbo. Samling på förskolan 08.00!! Vi har hyrt en buss som kör så att vi hinner i tid till vår visning på fågelstationen. Bussen är utrustad med säkerhetsbälten. Barnen ska ha med sig frukt, dricka och stor lunchmatsäck! Vi beräknar att vara tillbaka till mellanmålet 14.30.

 

Trevlig och solig helg,

önskar Trädet!

 

 • Förälder skriver:

  Vilken vecka! Vad spännande och ni skapar verkligen en nyfikenhet hos barnen. Tack 🙂

 • Förälder skriver:

  Tusen tack!

 • Förälder skriver:

  NI är verkligen på rätt väg att bli bästa Montessoriförskola, inte bara i hela Skåne, utan i hela Sverige!
  Vad glad jag blir när jag läser vad barnen gör på förskolan.
  Tusen tack.

  Astrid sjunger hemma en sång om barnen i hela världen från Afrika till Europa och om att man inte ska bråka o.s.v. Kan ni publicera texten på bloggen 😉 ?
  Tack.
  /Jahima

Comments are closed.