Trädet; Brandbilar och naturdag!

4 april 2014

Hej på er!
Början av veckan kändes riktigt vårig och härlig. De som ville fick äta mellanmål ute och njuta av våren. Men slutet av veckan kom kylan tillbaka. I tisdags var våra 09:or på brandstationen. Det blev ett spännande besök. När vi kommit fram så gick larmet på brandstationen. Brandmän kom springande och hoppade i sina kläder. Det tog bara 90 sekunder innan de körde iväg i sina stora brandbilar. Häftigt! Brandmännen Emelie och Rebecca visade oss runt bland brandbilarna, brandstången och brandmännens kläder. Kläderna luktade rök. Vi fick se vad som fanns hyllorna på brandbilarna. Där fanns många stora verktyg som används vid bränder och trafikolyckor. Barnen fick testa att klättra upp i en brandbil!

De som var kvar började på att pyssla lite inför påsken. Barnen födda 08:a fortsatte med Snick och Snack. Avsnittet handlade om vem som ska få bestämma. Om man är överens om en sak, är det viktigt att hålla det. Vännerna i Kungaskogen har nu begett sig av på en utflykt. Ska bli spännande att se var de hamnar och vem de stöter på. Arbetsbladen till materialet handlade om vatten. Vi pratade om vattnets kretslopp och var vattnet tar vägen när man spolar eller häller vatten i avloppet.

I onsdags började äntligen våra naturdagar. 08:orna grupp 1 tog naturbussen till Dalby Söderskog. Vi hade en fantastisk dag tillsamman med era barn. Vi stötte på en vildsvins mamma med 6 el 7 kultingar, en ekorre, nyckelpigor, gråsuggor och spindlar bland annat. Vi njöt även alla av fågelsång. Barnen fick titta på olika bilder medan vi åt frukt. De handlar om vad som är rätt och fel i naturen. Barnen tittade på bilderna och fick sedan själv fundera på vad de tyckte var rätt och fel. T ex en bild med ett barn som klättrat upp i ett träd och rörde vid fågelägg och en bild där barn hittat ett fågelbo och står tysta en bit ifrån och tittar utan att röra. Vi pratade även om naturreservat och vilka regler som gäller då. Vi tränade vår grovmotorik på hög nivå då vi hoppade på stenar i bäcken och klättrade på nedfallna träd. Ett träd blev till ett sjörövarskepp där vi lekte länge. Undrar egentligen vem som hade roligast där, pedagogerna eller barnen!?! Nästa vecka är det 08:or grupp 2: Pietro, Calle, Frida och Alva) som ska åka (de barn som var sjuka (Gustav och Elina)denna gången är välkomna att följa med nästa, ons 9/4)

Några av barnen har gjort böcker om skelettet. Vi började med att rimma på sten-ben sen började vi pratat om ben och skelett. Barnen tyckte det var spännande så vi tittade i en bok om vårt skelett sen hämtade vi lite material om kroppen.
Idag har några barn tittat på en liten film om Tiger i Nalle Phu i sagogrottan. Barnen födda 09:a lyssnade på Snick och Snack. Vi repeterade den gyllene regeln och barnen fick berätta hur de själv tycker om att en kompis ska behandla dem, ”vara snäll, göra snälla saker, trösta om man är ledsen, leka med en, låta en vara med” var några av barnens tankar.

Barnen födda 08:a fortsatte också med Snick och Snack. Vännerna är nu ute på promenad och började bråka om en kotte. Vi pratatde mycket om att dela med sig. Vi provade också på att dela med hjälp av bråkramarna vi har på mattehyllan. Vi delade en kaka så vi fick vars en halv, en tredjedel osv.
Nästa vecka på fredag den 11/4 ska vi ha påskfest på syskonavdelningen. De barn som är lediga är välkomna mellan 9-13. Under festen kommer vi att ha melodifestival. De barnen som har valt att vara med i Melodifestivalsgruppen har fått en lapp med information på sin plats i hallen. De andra barnen har valt att vara publik och får ta del av det som Melodifestivalsgruppen övat in och visar.

Under veckan har vi på samlingarna bland annat lärt oss en tigersång och ”lilla snigel” på teckenspråk. Fråga gärna barnen så kanske de kan visa tecknena.

Vi vill passa på att påminna er om utvecklingssamtalen nästa vecka på måndag och tisdag kväll!

  • Förälder skriver:

    Jättefina aktiviteter för våra barn! Ni är bäst 🙂

Comments are closed.