Trädet – besök på bokbussen

18 oktober 2013

Hej på er!

Denna veckan har vi fortsatt med att göra experiment. Vi gjorde Bertas ”fis-saft” (vatten som silas med rödkål) fissaften blandas sedan med citronsyralösning (citronsyra och vatten) och med bikarbonatlösning (bikarbonat och vatten). Barnen tyckte det var spännande att se vad som hände när de olika lösningarna blandades och de fick själv hälla och blanda. Fissaften reagerar basiskt med bikarbonat och blir blå, med citronsaften reagerar den surt och blir röd. När bikarbonatlösningen och citronsyralösningen blandas börjar det att bubbla, barnen tyckte att det såg ut som läsk. När vi blandade de olika lösningarna fick vi en färgskala från ljusrosa till mörkblå. Barnen var väldigt fascinerade av de olika färgnyanserna och räknade hur många färger vi fick fram, som högst fick vi fram nio färger denna gång. Barnen fick ställa hypoteser om vilken färg de trodde skulle framträda och sedan prova om det stämde. Efter en stund kom de själva fram till att saften blev blå av bikarbonat och rosaröd av citronsyra.

I onsdags var det naturdag för 09:or och 10:or. Barnen som är födda 2010 gick på en härlig höstpromenad. På vår väg träffade vi fina höns som var ute på fälten, det var spännande att prata om hur de olika hönsen såg ut. Vi träffade också på en katt och såg fina fåglar som flög ovanför oss.
Barnen som var födda 2009 var på S:t Hansgården, denna gången var Simon med våra barn. De hade en rolig dag tillsammans, de träffade alla djuren på gården och klättrade i trädkojan som finns där. Nästa vecka är det dags för grupp 2 för barnen födda 2009 och 2010!

I torsdags kom bokbussen på besök. En grupp barn besökte den tillsammans med Mona. Barnen får besöka bokbussen vid olika tillfällen för att vi ska kunna gå i en mindre grupp. Barnen som lånade böcker av bokbussen denna gång kom tillbaka stolta med många fina och härliga böcker att läsa och titta i.

På vår studiedag i måndags träffade vi Daniel Kelly från More Intenze. Tillsammans med honom fördjupade vi arbetet kring våra värdeord, respekt, glädje och kommunikation. Vi kommer att träffa honom igen vid nästa personalmöte för att fortsätta arbetet. På måndagseftermiddagen förändrade vi vår inomhusmiljö och planerade nya material som ska inspirera våra barn. Vi kommer numera att ha vårt kulturmaterial inne på Trädet, det har tidigare varit inne i atéljen. I atéljen kommer vi istället att ha en bygghörna och planerna är att vi även ska ha en snickarbänk därinne.

Nästa vecka är det dags för våra barn födda 2009 att ha leksaksdag, vi har den på torsdaga 24/10!

Hoppas ni får en riktigt härlig helg!

Varma hälsningar
Mona, Ingela, Rebecka & Linda