Trädet v 21 – barfota i gräset

23 maj 2014

Hej alla föräldrar!

Nu är vi tillbaka efter en underbar resa till Rom. Så otroligt fascinerande att få besöka montessoriförskolor i Rom. Ögonen tårades så smått när vi såg de italienska barnen sitta och arbeta med likadana material som vi har på Rosa Tornet. Det är häftigt. Vi har inspirerats från verksamheterna och hoppas kunna bidra med bilder från vår förskola till de förskolorna som vi besökte i Rom. Är det någon av er föräldrar som inte vill att vi skickar bilder där ert barn är med får berätta det för oss så att vi vet.

Den här veckans dukvärdar är Gustav, Maya och Amelie. Under tiden som dukvärdarna har dukat har de andra barnen sjungit sånger i en sångsamling.

I onsdags var grupp 1 av barnen födda 2009 iväg på naturskola. Vi fick en fantastisk dag i Skrylle. Solen sken och det var varmt och skönt. Vi gick en lång runda, hela 3 km. Barnen blev själva imponerade över sin insats när de fick veta att de hade gått hela 3000 meter! På vägen stannade vi på naturlekplatsen och åt frukt. Det är en estetiskt tilltalande lekplats som utmanar barnens motorik, balans och styrka. Längst promenadrundan gick vi genom hagar, granskog och lövskog. Det fanns mycket att titta närmare på som bland annat stjärnmossa och kottar. Vi pratade om fridlysta blommor och blommor som man får plocka och som det finns många av. Maskrosor är en sådan vanlig blomma. Lunchen åt vi i skuggan under ett träd. Efter lunchen lekte barnen tillsammans innan vi tog bussen tillbaka till Lund. Det blev en underbar dag i Skrylle.

Naturdag Skrylle

Naturdag Skrylle

Naturdag Skrylle

Naturdag Skrylle

Naturdag Skrylle

Naturdag Skrylle

I veckan fick barnen ta del av ett experiment.Detta experiment kan ni prova även hemma. Man tar 4dl potatismjöl och 2dl vatten. Blanda detta i en skål med händerna och forma sedan till bollar och se vad som händer….spännande!

Vatten och potatismjöl

Vatten och potatismjöl

Vatten och potatismjöl

Vatten och potatismjöl

Vatten och potatismjöl

Vatten och potatismjöl

I dag, fredag så har barnen födda 2010 och 2011, grupp 1 varit på utflykt till Botaniska Trädgården i Lund. Det blev en härlig och rolig tur med många upplevelser i solen. Glädjen med att åka buss blir aldrig mindre – hur spännande som helst! Vi har gått l¨ngt, och på vägen sett mycket och även lärt några nya ord, tex ”cyklist” som var ett ord av stort intresse. Vi har gått via en gravlund och det var mycket intressant för några, medan andra vandrat genom som vilken park som helst. Inne i Trädgården så har vi övat på att balansera på de stora stockarna, hoppat från sten till sten, sprungit, doftat på blommorna, tittat på fiskarna, läst skyltar med namn på växter, matat fåglarna och karparna i dammen, lekt och inte minst ätit våra fantastiska goda matsäckar. Och på toaletterna är det BLÅTT ljus – alltså det var bara SÅ häftigt!

Balansträning

Balansträning

Lunch i vackra omgivningar

Lunch i vackra omgivningar

Lite tid för lek blev det också

Lite tid för lek blev det också

 

Nu när solen och värmen har gjort entré på vår gård blir barnen sugna på att ta av sig skorna och strumporna för att känna gräset och sanden mellan tårna. Vi tycker att det är helt okej och låter gärna barnen få uppleva sin omgivning även med fötterna. Är det av någon anledning så att det inte passar för just ert barn att vara barfota, så är det bara att berätta det för oss så har vi en annan överenskommelse med er och ert barn. Tänk även på solhatt/keps och att fylla på extrakläder!!!

Trevlig helg,
önskar vi på Trädet