Trädet – äppel päppel pirum parum

27 september 2013

Hej alla föräldrar!

Vi vill börja med att tacka Er föräldrar för ett trevlig föräldramöte. Det är väldigt roligt att få presentera vår verksamhet för er och att ta del av era tankar och frågor. Vi kommer att lägga en sammanfattning från föräldramötet på barnens platser.

Vårt övergripande tema för läsåret på hela Rosa Tornet är djur. I veckan har vi sett på en dokumentär av BBC om tigrar (vi har tidigare bekantat oss med girafferna). Barnen uppskattar de exotiska och vilda djuren.

I språkgrupperna denna veckan har vi klippt ut bokstäver och bilder från tidningar. Barnen har sedan fått återberätta vad som händer på deras bild.
Vi har berättat en språksaga med fingerdockor, barnen lever sig verkligen in i fingerdockornas värld och interagerar med dockorna. Barnen har lekt med ord genom tungvrickare som tex ”sju sjösjuka sjömän”. Klurigt, men roligt tyckte barnen. Vi har gått igenom de geometriska formerna och språket runt dem. Barnen fick gå på jakt efter cirklar i köket.

I veckan var det grupp 2 för barn födda 2009 och grupp 2 för barn födda 2010 som var på naturdag. Barnen födda 2009 tog bussen till Rinnebäcksravinen. Vi hade fint väder och hörde många fåglar sjunga. Matsäcken åt vi i ravinens sluttning. Även denna grupp detektiver såg tydliga spår av kor. Andra djur vi hittade var snäckor och en liten hundvalp som gick förbi med husse och matte. Våra barn födda 2010 gick på promenad i närområdet och gjorde många upptäckter på vägen. Barnen undersökte vassen som växer längs dammen, de kände och tittade på den. De kom fram till att den var väldigt mjuk, men att den liknar grillad korv. Vi såg även fina hästar och samtalade om vad hästen äter, vad heter hästens fötter, vilken färg har hästen osv. När vi gick tillbaka stannade vi en stund på lekplatsen. Det var ett trött, men glatt gäng som tillbaka till förskolan lagom till lunch.

I samlingarna denna veckan har vi arbetat med ordklassen verb. Barnen har själva gett exempel på olika verb som vi praktiserat fysiskt.Vi pratat om hur insekter ser ut och läst en saga om insekter och småkryp. Vi har också tränat på att prata i grupp och om vikten av att vänta på sin tur och lyssna på sina kompisar.

I höstens tecken har vi tillsammans bakat en sockerfri äppelkaka som efterrätt till torsdagssoppan. Barnen delade äpple efter äpple, det blev så många kakor så vi kunde bjuda andra barn och vuxna i huset. Tack för de fina äpplena, de var uppskattade!

Om ni har krukor hemma, både innerkrukor och ytterkrukor som ni inte behöver tar vi tacksamt emot dem. Vi kan då använda dem när vi planterar om växter tillsammans med barnen.

Hoppas ni får en härlig helg!

Med vänlig hälsning

Rebecka, Ingela, Mona & Linda

  • Förälder skriver:

    Hej,

    Barnens dagar låter verkligen fullmatade, lärorika och spännande! Tack för informationen.

    Pappa på Trädet

Comments are closed.