Sjögräs och färgexperiment på Trädet v 34

22 augusti 2014

Hej på er!

Vi har haft en lugn och härlig vecka på Trädet. Vårt fokus har varit att lära känna varandra och komma in i verksamheten igen. Vi har fördelat oss och haft en utegrupp och en grupp inne. Ute har barnen lekt fritt samt haft möjlighet att vara med på planerad aktivitet. Inne har vi i lugn och ro presenterat olika material för barnen. Vår tanke med att dela upp barnen i olika sammansättningar är att barnen ska känna sig trygga och ha vänner i olika gruppkonstellationer.

I onsdags var det dags för terminens första naturdag. Grupp 1 av barnen födda 2009 gav sig iväg mot Bjärred. Den här terminen undersöker detektiverna variationer i det skånska landskapet. Första miljötypen var havet. När vi närmade oss målet för utflykten utbrast barnen. ”Det luktar saltvatten, vi närmar oss havet.” ”Det luktar underbart!” På stranden letade vi efter strandfynd, saker som är typiskt för stranden och havet, och som inte går att hitta i andra skånska miljötyper. Barnen hittade snäckor, tång och stenar. När barnen samlat händerna fulla med strandfynd blandade vi till gips, så att barnen kunde gjuta sin egen strandtavla direkt i sanden. Det blåste mycket på stranden och vi pratade om att det ofta blåser mer längst kusten än till exempel i Lund som inte ligger nära havet. Under tiden som vi åt vår matsäck skrev vi tillsammans en stranddikt. Vi utgick från våra sinnen, vad vi hörde, såg, luktade och kände. Innan vi tog bussen tillbaka mot Rosa Tornet hann vi leka på lekplatsen vid långa bryggan en stund.

Stranddikten

Det luktar saltvatten
Man ser vatten
Det luktar bara tång
Det luktar underbart
Man hittar snäckor
Och man hittar tång
Och man hittar gamla påsar
Och sjögräs
Man hör att det blåser
Man hör vågorna
Sanden är jättemjuk

Hela gruppen

Hela gruppen

Elliott hittar tång

Elliott hittar tång

 

Nästa vecka är det 09:or grupp 2 som åker på naturdag. Från Trädet är det Astrid Å, Folke, Rowan, Maya och Ville. Samling klockan 08.45, vi åker till Bjärred.

Vi har gjort et experiment med att förflytta vatten med hjälp av hushållspapper från ett glass till ett annat. Vi testade att blanda gult och rött – och det blev orange!

image image image

Denna sommaren har vi haft mycket glädje av vår underbara trädgård: bland annat jordgubbar, smultron, sockerärtor, rädisor, potatis, rödbetor och örtkryddor – vi har även denna veckan ätit hallon, roliga morötter och stora gurkor.
Vi väntar med spänning på att majs, zucchini, tomater och vindruvor ska blir mogna.

 

Sura men frestande vindruvor

Sura men frestande vindruvor

 

Viktiga datum framöver

På måndag den 25 augusti har pedagogerna personalkonferens på eftermiddagen. Märthas föräldrar är den här gången Trädets jourförälder.

På måndag den 1 september är det studiedag på Rosa Tornet. Vi pedagoger kommer bland annat repetera hjärt- och lungräddning. Förskolan är stängd.

Trevlig helg,
önskar vi på Trädet