Mattesagor och pirater!

22 november 2013

Vi har denna vecka läst en mattesaga om igelkottar; ”Pojkarna Igelkotts vinterskor”. I sagan ska mamma igelkott införskaffa skor till sina barn. Vi får följa hur hon räknar ut hur många skor som behövs och sedan hur skorna blir färre och färre. Sagan behandlar alla fyra räknesätten på ett konkret och lekfullt sätt.

Under hela veckan har intresset varit stort att göra matteteckningar, både med ”plus” och ”minus”.

På naturdagen för våra barn födda 2010 grupp 1 begav vi oss till lekplatsen på Linero. Barnen var fantastiska på att promenera, både på vägen dit och hem. På lekplatsen hade vi en härlig lekstund och sedan var barnen väldigt sugna på sin matsäck. De har blivit väldigt duktiga på att packa upp och ner sin mat i sina väskor.

Våra barn födda 2009 grupp 1 hade också naturdag. Vi åkte buss till stadsparken i Lund för att kolla på och mata fåglarna. Först tittade vi på djuren som bodde i burarna. Det fanns bland annat påfåglar, undulater och höns. En tupp ställde sig på ett ben vilket förbryllade barnen. Vart tog det andra benet vägen? Tuppen stod länge och balanserade så vi fick vänta ett tag för att se att han kunde fälla ner benet igen. Vi gick vidare till vattnet där vi matade svanarna, gräsänderna och sothönorna med bröd. Efter det var barnen sugna på sin egna matsäck som vi åt på en kulle. Det var lite kallt om fingrarna så här i slutet på november, men en riktigt rolig fågelutflykt blev det. Nästa vecka är det dags för 2010:or grupp 2 och 2009:or grupp 2 att ha naturdag.

Under veckan är det många barn som börjat intressera sig för klockan och vi har arbetat med den under veckan. Andra saker barnen arbetat med är tex piratspelet. Några av barnen tyckte det var väldigt spännande och höra på fakta om pirater och sedan spela spel. Efteråt var barnen fullt sysselsatta med att göra egna piratflaggor.

I torsdags kom bokbussen och vi gick dit och lämnade och lånade nya böcker. Självklart många som handlade om igelkottar.

Idag har vi börjat vårt arbete med StegVis. Barnen är indelade i tre åldersblandade grupper.

StegVis är uppbyggt kring följande målsättningar:

Att öka barnens förmåga till att:
*Identifiera andras känslor
*Ta andras perspektiv
*Reagera empatiskt gentemot andra

Att minska impulsstyrt och tankelöst beteende hos barn genom att:
*Använda problemlösningsstrategier för sociala konflikter
*Öva sociala färdigheter

Att minska aggressivt beteende hos barn genom att:
*Känna igen ilska
*Använda avslappningstekniker för att uppnå ökad självkontroll

Lucia firas detta år fredagen den 13 december klockan 15.00 inomhus. Välkomna! Vi skriver mer om detta när det närmar sig.

Denna veckan hälsar vi Sylvia välkommen till oss. Hon går andra året på barn och fritid och ska ha praktik hos oss i tre veckor.

Trevlig helg!
Trädet