Igelkottar och höstfest!

8 november 2013

Hej alla föräldrar!

Veckan inleddes med en introduktion av Rosa Tornets gemensamma läsårstema om djur. Vi på Trädet har valt att varje månad framöver fokusera på en världsdel och fördjupa oss i ett djur som lever där. Genom att en längre tid arbete med samma djur finns möjlighet att utifrån barngruppens intressen och frågor tillsammans hitta fördjupningar. Vi startade upp temat genom en presentation av jordens uppkomst, detta demonstrerades konkret med ballong, lera och vatten. Vi använde jordgloben för att diskutera kontinentalplattorna. I november arbetar vi med Europa, som inom montessoripedagogiken har färgen röd. Utifrån fyra djur röstade de 19 barnen som var här på vilket djur de ville lära sig mer om. Ekorren fick fyra röster, rådjuret fick fyra röster, räven fick fem röster och igelkotten fick sex röster. Månadens djur som röstades fram av barnen blev alltså igelkotten. Är det någon av er som har något kring Europa eller igelkotten som ni vill dela med er av till barnen är ni varmt välkomna att höra av er. Det kan röra sig om det lilla till det stora, vi är nyfikna på era kunskaper och erfarenheter! I temat har barnen den här veckan hört berättelser om igelkottar. De har fått möjlighet att rita igelkottar, skriva ordet ”igelkott” och göra egna igelkottar av ballonger.

I tisdags hade vi en höstfest ute i vår trädgård. Över elden i multihuset värmde vi vår grönsakssoppa som barnen varit med och förberett dagen före. Barnen kunde gå tipsrunda och lyssna på berättelser kring Alla helgonafirandet. Dagen till ära flög plastfladdermöss runt över eldstaden.

I onsdags var grupp 1 av våra barn födda 2008 på naturskola. Vi åkte till Rinnebäcksravinen. Det var fascinerande att se hur och vad inlandsisen lämnat för spår. Nästa vecka är det 08:or grupp 2 som åker (Alva, Elina,Gustav och Sami). Vi ser gärna att barnen har stövlar på sig på denna utflykten.

Under torsdagen gick våra barn födda 2009 till Linero bibliotek för att se teatern Boom. Det var ett uppskattat besök och barnen följde föreställningen uppmärksamt.

Som veckans experiment undersökte vi filtrering. Vi hällde vatten blandat med mjöl genom kaffefilter för att se om och hur vattnets färg ändrades efter att de runnit genom filtret. När vattnet blandades med mjölet utbrast ett barn ”det blir spökvatten, det ser ut som mjölk”. Barnens hypoteser inför filtreringen var; ”jag tror att vattnet kommer läcka igenom”, ”färgen kommer bli mörkbrun, det blir blött”, ”filtret går sönder” och ”ja, vi måste se!”. När vattnet runnit genom filtret fick barnen frågan vad som hände och varför. ”Det var mörkare från början”, ”vänta det är mer mjöl i det (pekar på det första glaset)”, ”mjölet är mörkare än vattnet” och ”det är blå färg, fast man inte kan se det. Vatten är blått fast man inte kan se det”.

Nu börjar vi öppna inne på måndagar och tisdagar för att börja gå ut klockan 08.30. Lämnas ditt/dina barn vid 08.30 eller senare möter en pedagog upp utomhus.

Vi hälsar Espen och hans familj välkomna till oss på Trädet!
Trevlig helg!
Pedagogerna på Trädet

  • Förälder skriver:

    Hej,

    Kul med alla experiment ni gör tillsammans med barnen! Hoppas ni fortsätter med dem samt berättar om barnens tankar kring dem.

    Hälsningar

    Pappa på Trädet

Comments are closed.