I kolibrins tecken på Trädet!

7 februari 2014

Hej!

Den här veckan har vi börjat med vårt tema om kolibrin som barnen röstade fram förra veckan. På vår vägg ovanför soffan i köket har det börjat ta form av växtlighet och fåglar. Barnen har i veckan börjat skapa egna små kolibrier. Kolibrierna gör vi av tidningspapper och tejp som vi sedan lindar in med gipsbinda, när de har torkat målar vi dem och sätter fjädrar på. Barnen är väldigt engagerade och visar stort tålamod trots att det är flera olika steg i skapandeprocessen.

 

Gustav och Frida under processen att tillverka en kolibri.

Gustav och Frida under processen att tillverka en kolibri.

 

 

 

Några kolibrier har kommit upp på väggen (på väg mot blommans nektar).

Några kolibrier har kommit upp på väggen (på väg mot blommans nektar).

Barnen har även börjat att tillverka egna kolibriböcker. I boken färglägger och skriver de steg för steg de olika delarna på fågeln. De är väldigt stolta över sin bok när den är färdig. Vi sparar böckerna en tid hos oss för dokumentation, men låt gärna barnen visa er dem när ni hämtar eller lämnar.

 

Sigge i full koncentration.

Sigge i full koncentration.

 

Under veckan har det varit både snö, is och vatten i vår trädgård. Det har inspirerat till många olika lekar. Barnen har gjort rinnande bäckar med vatten, samlat snö och is och några barn har skrivit och målat i snön med pensel och karamellfärg.

Vi upplever att det emellanåt kan bli en något hög ljudnivå inomhus. Vi har därför arbetat med detta under samlingar för att barnen ska bli medvetna och känna egenansvar. Barnen har tillsammans fått diskutera och ge förslag på lösningar. De tyckte att vi skulle ha övningar på samlingen, att var och en tar ansvar för sig och att man lyssnar till kompisarna pratat färdigt. På samlingarna har vi övningar där vi arbetar med att lyssna till olika lågmälda ljud och där barnen får träna på att vara uppmärksamma på varandra. Under våra arbetspass arbetar vi med att ha en låg röst och att vi inte pratar med varandra över rummet utan istället går fram till varandra.

I tisdags hade våra barn födda 2009 leksaksdag. De visade stolt upp sina saker och berättade om dem för sina kompisar. Nästa vecka är det dags för våra barn födda 2008 att ta med en leksak.

 

Astrid R visar stolt sin solfjäder från Kuba.

Astrid R visar stolt sin solfjäder från Kuba.

 

Trevlig helg önskar vi på Trädet!!!