Hösttecken på Trädet v. 39

25 september 2014

Hej!

Förra veckan hade vi tyvärr inget internet när vi skulle skriva bloggen, så ni får här ett sammanfattande blogginlägg från förra och denna vecka istället.

Vi vill börja med att tacka för ett väldigt trevligt föräldramöte! Kul att så många kom och mycket vi hann med, härligt! Vi gör en sammanfattning av mötet som vi mailar ut till alla. Vi har även haft inskolningssamtal, vilket vi har uppskattat. Det känns alltid bra att sitta ner och prata kring era barn tillsammans med er. Det går jättebra att när som helst söka upp oss för att fråga eller prata om det är någon fundering som kommer upp. Desto mer dialog desto bättre, tror vi.

Förra veckan gav sig hela Trädet iväg på en höstpromenad till Linero. Vi letade efter hösttecken på trädens blad och på marken. Vi hittade bland annat gula löv och kastanjer som vi tog med oss till förskolan för att arbeta vidare med. Vi gjorde hösttavlor och höstdikter utifrån ”elvingar”.

Barnens dikter:

Röd
Mogna äpplen
Kastanjer ramlar ner
Kallt, löven ramlar ner
Kallt

Grön
Blåser mycket
Hoppa i löven
Löven skiftar i färg
Taggigt

Under den här veckan har barnen arbetat med stenciler utifrån hösttemat. Det finns utmaningar i olika nivåer, många inom matematik.

Under dessa två veckor har båda grupperna av barn födda 2009 varit på naturdagar till Trollskogen vid Torna Hällestad. Bland de snirkliga vresbokarna har vi undersökt det karaktäristiska med skogsmiljön. Vi promenerade en runda längst spångarna för att ta del av tystnaden och det majestätiska som Trollskogen har att erbjuda. Tillsammans gjorde vi en övning där barnen fick stå i en ring med händerna bakom ryggen och blunda. Vi pedagoger la varsin sak från skogen i deras hand som de sedan en och en fick beskriva med ord utan att berätta vad de trodde att de hade i handen. Ord som mjuk, taggig, lång, len och så vidare är exempel på ord som beskrev föremålen. Barnen fick efter att ha lyssnat på varandras beskrivningar ställa sig bredvid den kompis som de misstänkte hade samma föremål. Samtidigt fick de ta fram sitt föremål och titta. Det blev många glädjetjut när de såg att de hade samma slags föremål i sin hand. Vi blev imponerade över barnens förmåga att inte titta utan att bara använda sin känsel, trots att det självklart var lockande att titta. De beskrev och lyssnade väldigt bra på varandra. Härligt! Nästa vecka är det grupp 1 som ska åka till stadsmiljön.

Vi vill påminna om fotograferingen nästa vecka på tisdag. Lappar att fylla i ska finnas på barnets plats i hallen. De ifyllda lapparna kan lämnas till oss pedagoger på Trädet.

Vi vill även påminna om att det är personalkonferens på måndag. Föräldravikarie från Trädet är Charles och Gustafs föräldrar.

Trevlig helg,
önskar vi på Trädet

  • Förälder skriver:

    Trevligt med en höstrunda. Då förstår jag varför Ville varit så intresserad av kastanjer. Ville berättade hemma om leken ni hade i Trollskogen. Den var uppskattad!
    /Marie

Comments are closed.