Grodans fredagsblogg v 8

26 februari 2016

Veckan som gått

  • Denna veckan har vi läst två böcker från Guldpåsen. I måndags hade Viggo med sig påsen och valt en bok som hette ”Den gode dinosauriern”. Många av barnen kände igen boken och några hade även sett filmen. Nästa bok var det Melker som hade med sig. Hans bok hette ”Roligt att veta – teknik och vetenskap”. Han fick välja två uppslag som vi skulle läsa och det blev  om hur bilar tillverkas och kapitlet som vatten. Barnen tyckte det var spännande att bland annat få veta hur bilarna såg ut förr i tiden och hur mycket vatten som finns runt omkring oss. Ni kan ta del av boktipsen och barnens recentioner i vår hall. (Det hänger en Guldbok mellan barnens toaletter)
  • Vi har firat Lina som fyllt 5år (24/2), Grattis!
  • I onsdags gick vi på promenad till den nya lekplatsen. Det var ganska blåsigt men barnen verkade nöjda och de klättrade och åkte linbana.

Veckans matramsa 

Dinkeli dunkeli doja,

heter en grön papegoja.

Dinkelidunk heter en munk,

som bor i en pepparkaks koja.

  • Vi har fortsatt att smälta pärlor och göra halsband och armband, mycket uppskattat! Det hemliga receptet är att lägga ut vanliga nabbipärlor på en ugnsplåt på bakplåtspapper. Nabbipärlor är de pärlor som vi använder till halsband och pärlplattor. Pärlorna kan både ”stå upp” och ligga ner” bara de inte rör varandra. Sen i ugnen ca 2-5 min i 200 grader. Kolla dom hela tiden så ser ni när dom blir platta. Lycka till!
  • Barnen har även erbjudits att måla sockermålningar. Efter att vi provat oss fram lite blev med mycket lyckat med många fina färger.
  • Flera av er föräldrar har efterfrågat receptet på Play-dohlera som vi har på förskolan. Här kommer den. Ett tips är att blanda karamellfärgen i vattnet färgas hela lera bättre. För längre hållbarhet har vi leran i en burk med lock i kylen.

4 dl vetemjöl

2 dl salt

2 msk citronsyra

3 msk matolja

3,5 dl vatten

karamellfärg efter tycke och smak

Nästa vecka

  • Vi börjar inskolningen av Viktor som nu går på Fjärilen som ska börja inne hos oss. Vi hälsar honom varmt välkommen till Grodan!
  • Vi kommer att fortsätta arbeta med veckans Bokstav och med vår etapp språk och bland annat prata om att alfabet kan se olika ut i olika delar av världen.
  • Nästa vecka kommer vi att sätta upp en lapp i hallen angående era barns vistelsetider ska under påsklovet (v.12). Fyll gärna i lappen senast onsdagen den 9/3. Tack på förhand!

Vi hoppas ni som varit lediga haft ett skönt sportlov och att ni som varit sjuka piggnar till under helgen!

Trevlig helg önskar vi på Grodan!