Fredagsblogg v.42

16 oktober 2015

Denna veckan har vädret bjudit på mycket regn och det har även denna veckan varit mycket vattenlek ute i sandlådan. Detta innebär många leriga och våta barn så se över era barns kläder samt regnstövlar. Det är nu dags att ta med lite mer fodrade kläder eller om man har överdrags och tunnare regnbyxor som kan dras över, mössa och vantar är också ett måste då det blåser mycket i vår trädgård. Det är även dags att byta de ofodrade gummistövlarna mot ett varmare alternativ.

Under oktober är det många barn som fyller år på Grodan. I måndags firade vi Viggo som fyllt 5år och i onsdags firade vi Valdemar som fyllde 4år. Barnens födelsedagar uppmärksammas med en tidslinje, en födelsedagspromenad och efter det sjunger alla barn för den som fyller år. Till lunch dukar barnet med finporslin. Deras tidslinjer sätter vi sedan upp så alla barnen kan titta på den

Inne på Grodan fortsätter barnen att bygga med vår bilbana inne bygghörnan. Barnen har även fått rita sitt eget hus på en en bit planka som de sedan kan använda sig av när de bygger upp en stad inne i bygghörnan. Inne i bygghörnan finns även trafikmärken till bilbanan och vi märker att barnen frågar och pratar med varandra om vad de betyder. 

I onsdags var barnen födda 2011 på utflykt i Skrylle. Vi gick en runda på Mullestigen och barnen kallade på Mulle, men vi tror att Mulle hade tagit ledigt denna dag. Därefter var det fri lek och barnen gjorde naturkonstverk på vita tygbitar av löv, pinnar, mossa mm. När det vara dags för att äta matsäck så var alla barnen väldigt hungriga. Mums vad gott det var! Efter matsäcken byggde barnen en koja tillsammans.

Det är nu slut med naturdagarna till Skrylle för denna terminen, men vi ser fram emot nya utflykter till våren.

I torsdags fick vi en ny utelekssak, en stor röd balanskon, som varit väldigt populär. Inte nog med att barnen tränar motoriken så har de övat på att vänta på sin tur. Kön varit lång, men även visat ett gott samarbete och hjälpsamhet gentemot varandra.

På samlingarna den här veckan har vi bland annat sjungit olika sånger och rimmat mycket. I torsdags gick alla barn födda 2010 till sagogrottan för att titta på ett avsnitt från UR:s hemsida som heter ”Ugglan och kompisproblemet” dagens avsnitt handlade om att säga förlåt. När de kom tillbaka till Grodan fortsatte vi prata på samlingen; vad avsnittet handlade om och hur man kan säga förlåt till varandra.

Veckans experiment handlade om tryck. Ett tänt ljus placerades på en tallrik med vatten och sen satte man över ett glas på ljuset. Ljuset släcktes och efter en stund när det svalnat så sögs vattnet upp genom glaset! Barnen tycker det är mycket spännande med veckans experiment och de frågar redan i början av veckan när det kommer att ske. Innan vi börjar med experimentet så frågar vi barnen om vad de tro kommer att hända och ber dem ställa en egen hypotes. Det är roligt att höras deras idéer och tankar och hur de diskuterar med varandra.

Från och med nästa vecka kommer vår reviderade årsplan att hänga i hallen. Viktigt att tänka på är att detta är ett verktyg som ständigt utvecklas, en process samt ett hjälpmedel för oss som pedagoger. 

Hoppas att ni får en härlig helg!

Evelina, Izabela, Melanie och Sigrid