Fredagsblogg från Trädet v. 45

6 november 2015

Hej alla föräldrar!

Nu är alla barnen tillbaka efter höstlovet och verksamheten är i full gång igen! Inne arbetas det fortfarande mycket med matematikböcker, barnen räknar och efter hand som de blir klara fyller vi på med fler stenciler. Det räknas också mycket med materialet såsom räknespolarna, hundrabrädet och andra material som främjar taluppfattningen.

Vi ser även att många barn intresserar sig för bokstäver, ord och att ljuda. Här utmanar vi dem i samlingar med olika övningar som främjar den språkliga medvetenheten samt att de arbetar enskilt med vårt montessorimaterial.

Vi har även gjort ny lera som det bakas och formas flitigt med. Även konstruktionsmaterialet Mecano har blivit ett populärt byggmaterial igen 🙂

Under våra observationer vid barnens utevistelse har vi uppmärksammat hur barnen säger stop och nej till varandra och hur de går ut och in i en lek. På samlingarna och under leken pratar vi mycket om att man ska visa tydligt med både språket och kroppsspråket om man vill vara med och leka eller inte. Många barn säger nej och sluta, samtidigt som de skrattar och då uppfattar kompisen detta som en rolig lek och inte som ett nej. Vi pratar mycket om hur vi ska göra mot varandra och att man ska gå och hämta en vuxen om man behöver hjälp- eller ser att någon annan behöver hjälp, både ute och inne.

Vi har pratat mycket om FN förra veckan samt olika regler för hur man ska vara mot varandra. Idag har vi gjort en sol där varje solstråle representerar hur vi ska vara mot varandra här på förskolan. Samtliga förslag kommer från barnen. Kom gärna in och titta på solen, den hänger inne på avdelningen.

Tisdagen den 17 november är ni välkomna på Drop-ut hos oss på Trädet mellan kl. 15.00 – 16.30. Vi kommer att ha en vernissage och visa en del av vad barnen har arbetat med under terminen samt bjuda på en liten fika och kopp kaffe/te.

Fredagen den 11 december firar vi  Lucia här på Rosa Tornet. Barnen kommer att gå Lucia för er föräldrar på morgonen runt 8. Mer information kommer senare.

Även om det känns som att sommaren precis var här så är det snart dags för julledighet. Glöm inte att fylla i lappen som ni fått på mail senast den 13 november.

Vi ber er alla att kolla av där hemma om ni har kläder som är lånekläder från oss. Vi saknar en del underkläder samt byxor och tröjor.

Ha en trevlig helg!

Ingrid, Malin, Melissa och Sofie