Fredagsblogg från Trädet v. 43

23 oktober 2015

Hej alla föräldrar.

Denna veckan har vi startar upp vårt FN- och vänskapstema som vi kommer att arbeta med under tre veckor.

Vi startade med temat redan i slutet av förra veckan då vi pratade om att många människor flyr från krig i andra länder och att det kommer många flyktingar till oss i Sverige. Vi har pratat mycket om hur man har det i andra delar av världen och om att FN är en organisation med många olika länder tillsammans som arbetar för att vi ska få en bättre värld.

Vi har även pratat en del om barnkonventionen, att det finns olika rättigheter som varje barn ska ha. Vi har framförallt pratat om att alla barn har rätt till ett namn och att alla barn har rätt till ett hem. Idag på samlingen har vi tillsammans med barnen gått igenom alla de namn som ni föräldrar skickat till oss. Tack för att ni delade med er av alla historier kring barnens namn. Många av barnen visste alla sina namn och varför de har fått just de namnen. Barnen kände sig väldigt stolta och tyckte det var roligt när vi tillsammans berättade om just deras namn.

Vi har även pysslat en en hel del under veckan. Barnen har gjort fredsduvor, målat FN-flaggan och gjort ett pyssel som representerar att vi är  ”Världens barn”. Barnen fick vars en utklippt figur som de målade och klippte ut kläder och hår till. Dessa har vi satt runt en stor jordglob på väggen. Kom gärna in i stora rummet och titta 🙂

Vi har även haft sångsamlingar med olika vänskapssånger och vi har även sjungit hur man säger ”Hej” på andra språk.

Parallellt med vårt tema har vi fortsatt att arbeta på som vanligt. Det är fortfarande mycket matematik som lockar, både i matematikhäften och andra material som parövningar, 100-brädan, räknestavarna med mera. Många har även stort intresse för språklig medvetenhet och språkmaterialet just nu. Att skriva med exempelvis rörliga alfabetet, parövningar med sammansatta ord och gemener/versaler samt andra språkmaterial är populära. Vi har under dagarna även pratat mycket om att rimma och att det är viktigt att fråga kompisarna först innan man rimmar på någons namn. Vi uppmuntrar barnen att fortsätta att rimma, men istället på saker vi ser både ute och inne så att ingen blir ledsen över att man rimmar på namnet.

Under utevistelsen arbetar vi mycket med att barnen ska trivas och vara bekväma i de lekar som leks. Ibland får vi bryta och vägleda och ibland komma på andra lekar tillsammans med barnen. Ofta bearbetar barnen tv-program och tv-spel de spelat hemma genom leken tillsammans här på förskolan och där har vi pedagoger en viktig roll att finnas tillhands om det behövs. Vi pratar kontinuerligt med barnen att det är viktigt att komma till en vuxen om man funderar över något eller behöver hjälp. Som en del i vårt temaarbete pratar vi även om hur man frågar om man får vara med i en lek, hur man är en bra kompis och hur man avslutar en lek. Detta är något vi arbetar med under hela året men vi betonar det lite extra nu under temaarbetet.

Idag fredag, på morgonen bjöds det på ”spökshow” på trädäcket 🙂 Två ruskiga figurer kom och sjöng sånger och dansade med oss, mycket uppskattat tyckte barnen!

Nu på eftermiddagen har även Lokes mamma besökt oss och pratat om resan till Grekland som hon och en kollega gjorde för ungefär tre veckor sedan. Hon berättade att hon är barnmorska och har hjälpt många av de flyktingar som flyr från Syrien till Grekland. Barnen hade många tankar och frågor och undrade allt från varför de flyr i båtar till varför de inte hinner packa med sig gosedjur när de flyr. Lokes mamma kommer snart att åka till Grekland igen och frågade ifall barnen ville göra armband som hon kan ta med sig till många av de barn som kommer med båtarna. Och det ville barnen gärna! Så nu är det armbandstillverkning som pågår 🙂

Vi har inte riktigt bestämt vad vi ska göra under nästa vecka då det är höstlov. Håll utkik på tavlan i hallen så håller ni er uppdaterade ifall det händer något speciellt 🙂

För er som är lediga nästa vecka önskar vi en trevlig ledighet, annars ses vi som vanligt igen på måndag!

Trevlig helg 🙂

Sofie, Melissa, Ingrid & Malin