Fredagsblogg från Trädet -v.42

16 oktober 2015

Hej alla föräldrar!

Denna veckan har vädret bjudit på mycket regn och det har även denna veckan varit mycket vattenlek ute i sandlådan. Detta innebär många leriga och våta barn så se över era barns kläder samt regnstövlar. Det är nu dags att ta med lite mer fodrade kläder eller om man har överdrags och tunnare regnbyxor som kan dras över, mössa och vantar är också ett måste då det blåser mycket i vår trädgård. Det är även dags att byta de ofodrade gummistövlarna mot ett varmare alternativ.

I onsdags var barnen födda 2011 på utflykt i Skrylle. Vi gick en runda på Mullestigen och barnen kallade på Mulle, men vi tror att Mulle hade tagit ledigt denna dag. Därefter var det fri lek och barnen gjorde olika konstverk på vita tygbitar av löv, pinnar, mossa mm. När det vara dags för att äta matsäck så var alla barnen väldigt hungriga. Mums vad gott det var! Efter matsäcken byggde barnen en koja tillsammans.

Det är nu slut med naturdagarna till Skrylle för denna terminen, men vi ser fram emot nya utflykter till våren.

Medans barnen födda 2011 var i Skrylle kokade vi som var kvar på förskolan äppelmos. De som ville fick prova att skala äpplen med potatisskalaren, det krävdes en viss teknik och många lyckades riktigt bra! Sedan delade vi äpplena tillsammans och följde nyfiket processen under kokning då de förvandlades från äppelbitar till äppelmos i den stora grytan. Barnen var mycket engagerade och turades om att röra i grytan. På samlingen smakade vi såklart äppelmoset och barnen beskrev hur det smakade. -Det smakar syrligt! -Det luktar kanel! -Det är surt och gott! -Det smakar som mammas! -Jättegott!

Idag fredag har vi avslutat vårt äppeltema med att baka äppelkaka. Glada och engagerade barn har hjälpts åt att dela, blanda och vakta kakan i ugnen. Så efter lunch idag blir det en liten efterrätt 🙂 Vi bakade extra paj så vi kunde bjuda alla kompisarna inne på Grodan. Det är härligt att dela med sig och göra andra glada vilket också är en bra inledning på nästa veckas tema som handlar om vänskap och FN. Vi kommer då att prata mycket om gemenskap, empati och om hur olika människor har det i vår värld. Redan i onsdags kom ämnet på tal då vi pratade om Lokes mamma Kim som precis varit i Grekland och hjälpt flyktingar som flyr ifrån kriget. Loke berättade att mamma Kim är barnmorska och att hon hjälper till att medicinskt ta emot de flyktingar som kommer.

Inne på avdelningen har vi arbetat på och just nu är det många barn som lockas av matematik. En del barn har fått personliga matematikhäften där vi i första hand tränar på talområdet 1-10 samt addition. Ytterligare ett syfte med dessa häften är att barnet lättare kan se sitt eget arbetet och sin egen utveckling. Det är härligt att se hur självständiga era barn blivit och att gruppen blir mer och mer sammansvetsad.

I torsdags fick vi en ny utelekssak, en stor röd balanskon, som varit väldigt populär. inte nog med att barnen tränar motoriken så har de övat på att vänta på sin tur, då kön varit lång, men även visat ett gott samarbete och hjälpsamhet gentemot varandra.

Från nästa vecka kommer vår reviderade årsplan att hänga i hallen. Viktigt att tänka på är att detta är ett verktyg som ständigt är i utveckling, en process, samt som ett hjälpmedel för oss som pedagoger.

Hoppas att ni får en härlig helg!

Ingrid, Malin, Melissa och Sofie