Fredagsblogg från Trädet v.40

2 oktober 2015

Hej alla föräldrar!

Vilket underbart väder september månad har bjudit på! Eftermiddagarna har varit varma och vi har spenderat mycket tid ute. Barnen är just nu väldigt aktiva i vår bygghörna. De bygger hinderbanor, planritningar över hus, kojor, torn och häromdagen lyckades några bygga ett fordon som kunde rulla med hjälp av två däck och några plankor. De bygger och diskuterar hur de ska göra sina byggen mer stabila och hållfasta. Häftigt med teknik!

I onsdags var det dags för barn födda 2010 att åka iväg till Skrylle igen! Utflykten började med att bussen var full och vi fick inte åka med. Den snälla chauffören beställde en ny och efter samtal till Skånetrafiken dök det upp en ny buss och vi fick dessutom åka gratis! Stor eloge till Skånetrafiken!! Väl på plats valde vi att gå Sinnenas stig, en underbar promenad över olika sorters skogspartier. Vi hittade många giftiga svampar men även ett par ätliga. Vi tittade i en svampbok för att jämföra och visst var det fina Karl Johan svampar som vi hade hittat. När vi kom till vår vanliga rastplats visade den sig vara upptagen så vi vandrade vidare och åt vår matsäck på en gräsmatta i solen. När vi skulle gå till bussen var vi alla lite nervösa över om vi skulle få plats men det fanns gott om plats till oss!

Nästa vecka på onsdag, den 7:e oktober är det dags igen för barnen födda 2010 att åka till Skryllegården en sista gång. Viktigt att tänka på är vi måste lämna förskolan senast 8.45 så var gärna på plats senast 8.40. Även om september har bjudit på fantastiskt väder är det fortfarande väldigt blött i skogen när vi kommer dit. Barnen behöver ha på sig gummistövlar eller skor som tål vatten samt överdragsbyxor när de kommer till förskolan.

Denna veckan har vi pratat mycket med barnen om hur man ska vara mot varandra och mot vår natur. Vi har uppmärksammat att många barn gärna bryter av, gungar och trampar ner träden i vår ”skog”. På samlingarna har vi pratat om vad som händer med buskarna i skogen om de går sönder och vi är alla är överens om att vi gärna vill ha kvar en skog som mår bra! Ni får gärna prata vidare om detta hemma med era barn.

Vi har ställt iordning i vår ateljé och ni kan tro att era barn har varit kreativa. De tillverkade mycket skapande i fria former med bland annat toalettrullar, fjädrar, frigolitkulor, glasspinnar och piprensare. Det blev många vackra uppfinningsrika kreationer.

På samlingen i torsdags använde vi alla våra sinnen när vi undersökte de olika föremålen som barnen plockat med sig från Skrylle. Det var bland annat en halvt uppäten kotte, löv, kastaj, harsyra, svampar mm. Barnen var helt förtrollade över dessa fynd.

Idag fredag hade vi återigen gympa ute i trädgården. Fantastiskt kul!;-) Solen sken ikapp med oss och vi blev riktigt svettiga.

Nästa vecka på fredag, den 9/10 är det gruppfotografering, samt enskilda foto för er som anmält.

Vi vill påminna er om att skriva upp er på listan i hallen angående höstlovet vecka 44.

Sist men inte minst vill vi påminna om att det behövs tunna vantar och mössa i barnens fack, även om det är soligt mitt på dagen kan det vara blåsigt och kyligt, inte minst på morgonen.

Ha en trevlig helg!

Ingrid, Malin, Melissa och Sofie