Fredagsblogg från Grodan v. 41

10 oktober 2014

Hej alla föräldrar

Under veckan har vi arbetat både ute och inne. På förmiddagarna under arbetspassen har en del barn valt att stanna ute lite längre för att sedan gå in. Inne är det just nu väldigt populärt med olika sorters spel, sy sykort, tågbana samt konstruktionsbygge. Under samlingarna har vi pratat mycket om bokstäver och diskuterat kring olika sociala regler. Barnen har sjungit både bokstavssånger och sånger om första bokstaven i namnet.

Vi arbetar även mycket med hur vi kan använda vårt språk och vilka ord vi använder när vi pratar med varandra och hur orden vi använder påverkar andra. Vi tycker det är viktigt att förklara för barnen innebörden av de ord som vi hör att barnen använder till varandra, både de trevliga och de mindre trevliga orden. Som ni säkert har märkt har vi på torsdagar inte tagit fram några leksaker ute. Detta är något som vi har gjort medvetet och tanken bakom är att barnen ska få utveckla sina sociala färdigheter genom att leka andra sorters lekar. Under gårdagen lekte många av barnen helt andra sorters lekar och det förekom även helt nya gruppkonstellationer i trädgården.

I onsdags var det dags för barnen födda 2009, grupp 2 att åka på terminens sista naturdag. Vi åkte ner till stan för att upptäcka stadsmiljön. Vi pratade om vad man kan hitta i stan som exempelvis inte kan hitta på stranden eller i skogen. Barnen kom med många förslag såsom bilar, bussar, asfalterade gator, affärer och skräp. Vi fortsatte att prata om gamla saker som finns i staden och då passade vi på att titta i Domkyrkan och vi berättade även sagan om Jätten Finn. Barnen tyckte nog det var både läskigt och spännande på samma gång. På väg ner till stadsparken tittade vi även inom Drottens Kyrkoruin som sägs varit den äldsta kyrkan i Lund. Det var spännande att gå ner i källaren och barnen hade lite svårt att tänka sig att alla stenar en gång varit en kyrka. Vi åt sedan lunch i stadsparken och lekte en stund innan vi åkte hem till förskolan igen. Nu är naturdagarna för barnen födda 2009 slut för denna terminen och vi har haft jättetrevliga utflykter tillsammans med era barn.

Även denna termin är måndag en utedag och vi är ute oavsett väder. Det är därför viktigt att barnen har varma kläder såsom fleece, jacka, överdragsbyxor/skalbyxor, vantar och mössa på sin hylla.

Nästa vecka är det dags för barnen födda 2010 att börja sina naturdagar. På onsdag åker grupp 1 och på torsdag åker grupp 2. Under naturdagarna kommer vi att åka till Skrylle vid alla tillfällen och vi kommer att fokusera på hur barnen genom naturen kan utveckla sin motorik och självständighet. På tavlan i hallen kommer vi under början av veckan informera om samlingstid. Vi ser fram emot härliga höstdagar tillsammans med era barn.

Sist men inte minst vill vi påminna er om att fylla i höstlovslappen i hallen.

Hoppas ni alla får en trevlig helg 🙂

  • Förälder skriver:

    Låter som en trevlig vecka. Skulle bara lägga till att det nog har sjungits en del på polska med. Har fått höra en hel här hemma. Väldigt trevligt:)

Comments are closed.