Fredagsblogg från Grodan v. 4

24 januari 2014

Hej alla föräldrar!

Veckorna springer iväg och nu är det redan fredag igen!

Och som vanligt har vi gjort mycket roligt på Grodan. Många av barnen har kokat makaroner som praktisk övning i köket. När barnen kokar makaroner går till så att de tillsammans med en kompis häller upp vatten i en kastrull som sätts på spisplattan. Vi har induktionshäll så den blir inte varm. Sen mäter de upp makaroner, lika många skedar som de är gamla i en skål som de häller i vattnet när det kokats upp. De får sedan tillsammans ha koll på klockan och de minuter som makaronerna ska kokas, och ni ska tro att tiden går låååååångsamt 😉 När makaronerna äntligen är färdiga hälls de i ett durkslag och sen fördelar barnen de jämt mellan sina tallrikar. En sked till mig, en sked till dig, en sked till mig och en sked till dig… Hela processen övervakas av en pedagog då vi är noggranna med att det ska vara lugnt och försiktigt då de har kokande vatten i sin arbetsprocess. När de sedan har ätit klart diskar de allt som de använt så att det är rent och fint tills dess att nästa kompispar vill koka makaroner. Barnen tycker det är väldigt roligt att få arbeta i köket och det är på många sätt väldigt lärorikt så vi kommer inom kort att ta fram flera mat- och bakövningar i köket.

image

I ateljén har många av barnan målat. De ar målat både på staffli och på papper med vattenfärger och glitter. Några av barnen har även gjort fiskespö och några har gjort trollspö. Det är härligt att se hur fantasin och kreativiteten flödar och hur de har tänkt ut hur de vill göra och hur de sen genomför det i praktiken.

Vi har även fortsatt att prata om matematik i våra samlingar. Vi har pratat mycket om talfölj och där har vi gjort mycket gruppövningar med siffror ända upp till 99. Barnen har räknat mycket med pärlor som montessoripedagogiken använder sig mycket av när det gäller addition. Många av barnen fortsätter att arbeta med sina matteteckningar och vi upplever att intresset för matematik är väldigt stort 🙂

image

 

image

Vi har under veckan fortsatt att lyssna på Snick & Snack som vi började att lyssna på strax innan jul. Snick & Snack är en berättelse på CD-saga om några vänner i Kungaskogen och den handlar om hur man ska vara som kompis, att alla får vara med och leka och hur man kan göra ifall någon kompis blir ledsen. Barnen tycker det roligt att lyssna och de har många bra förslag på hur vännerna i Kungaskogen kan lösa de konflikter som uppstår.

Vi har förutom nya cyklar som vi tidigare nämnt, även köpt in större fordon som vi har i uteleken. De är väldigt uppskattade och barnen tycker om att leka med dem. Idag på förmiddagen försökte vi oss på att blåsa såpbubblor som vi hade förhoppningar om skulle frysa till is. Tyvärr lyckades det inte och vi misstänker att de 2-3 minusgrader vi haft under dagen inte riktigt räckte till. Några av barnen har under dagen och gårdagen gjort en liten utflykt till ”vattenpölen” på åkern som frysit till is. Barnen tyckte det var kul att hacka bort isbitar och att halka omkring på isfläckarna.

Sportlovslappen sitter nu uppsatt i hallen, vi uppskattar om ni fyller i den så snart som möjligt då det underlättar planeringen för Camilla i köket.

På måndag nästa vecka, den 27/1 har personalen personalkonferens och då är det Rebeckas föräldrar på Grodan och Astrod Å.s föräldrar på Trädet  som är jourförälder

Om det är något som ni föräldrar undrar över och som ni inte vill diskutera vid hämtning eller lämning så tveka inte att kontakta oss så kan vi boka in ett möte. Vi är här för er och era barn 🙂

Sist men inte minst vill vi än en gång påminna er om att det är kallt ute och era barn behöver ha varma kläder på förskolan för att kunna vara ute och leka och ha roligt. Barnen behöver vinteroverall eller vinterjacka och vinterbyxor. Ta gärna även med en extra fleece eller underställ.

Hoppas ni alla får en härlig helg, önskar vi på Grodan.

 

 

 

 

 

  • Förälder skriver:

    Väldigt roligt att få så mycket konkret info om allt barnen gör!

Comments are closed.