Fredagsblogg från Grodan v.39

26 september 2014

Hej alla föräldrar!
Nu har vi äntligen internet igen och då passar vi på att uppdatera bloggen!

Den här veckan har vi arbetat mycket med bokstäver. Barnen har varit nyfikna och väldigt aktiva i materialpresentationerna. Vi både pratar och sjunger bokstäver just nu.

Under samlingarna har barnen efterfrågat sång, så vi har dammat av våra sångkort och uppdaterat dessa med nya. Inte bara på svenska utan även på engelska. Det har fungerat riktigt bra och barnen har snabbt lärt sig de nya sångerna. Vi har även pratat en del om hur man är en bra kompis och vad man kan göra om en kompis är ledsen eller har skadat sig.

Vi har fortsatt att arbeta med svampar och barnen har fått möjlighet att göra svampar i trolldeg. Det kommer snart komma en liten utställning av dessa inne på Grodan. Det har vuxit fram allt från Karl Johansvampar, röda flugsvampar, till Papegojesvampar.

I köket har vi även gjort månadens teckning med höstlöv. Kom gärna in och titta på de vackra konstverken som barnen har gjort!

I onsdags var det dags för naturdag igen för barnen födda 2009. Det var grupp 2 som gjorde samma utflykt som grupp 1 gjorde veckan innan. Vi åkte till Trollskogen i Torna Hällestad och bland de snirkliga Vresbokarna undersökte vi det karaktäristiska med skogsmiljön. Vi promenerade en runda längst spångarna för att ta del av tystnaden och det magiska som Trollskogen har att erbjuda. Tillsammans gjorde vi en övning där barnen fick stå i en ring med händerna bakom ryggen och blunda. Vi pedagoger la varsin sak från skogen i deras hand som de sedan en och en fick beskriva med ord utan att berätta vad de trodde att de hade i handen. Ord som mjuk, taggig, lång, len och så vidare är exempel på ord som beskrev föremålen. Barnen fick efter att ha lyssnat på varandras beskrivningar ställa sig bredvid den kompis som de misstänkte hade samma föremål. Samtidigt fick de ta fram sitt föremål och titta. Det blev många glädjetjut när de såg att de hade samma slags föremål i sin hand. Vi blev imponerade över barnens förmåga att inte titta utan att bara använda sin känsel, trots att det självklart var lockande att titta. De beskrev och lyssnade väldigt bra på varandra. Härligt! Nästa vecka är det grupp 1 som ska åka till stadsmiljön.

Idag, fredag, åkte några barn till Dalby bibliotek tillsammans med Pernilla och Malin för att se teaterföreställningen ”X Y Zebra”. Bussen kom som den skulle (tack ! Förra gången kom den ej )
Och väl där ”diggade” både barn och personalen loss! De var jätteduktiga och hade en massa medryckande låtar!! Nytt besök är inbokat ,då en sagoföreställning. Mer info se tavlan i hallen.

Vi som stannade kvar fick besök av Simon, som tidigare arbetat på Grodan. Det blev ett kärt återseende och vi lyckades behålla Simon nästan hela dagen, till barnens stora förtjusning!

Under veckan har vädret skiftat snabbt från sensommarväder till riktig kall höst. Se gärna över barnens fack så att de har vantar, mössa, fleece, utebyxor/skalbyxor och jacka på sin hylla.

Vi vill påminna om fotograferingen nästa vecka på tisdag. Lappar att fylla i ska finnas på barnets plats i hallen. De ifyllda lapparna kan lämnas till oss pedagoger på Grodan.

Vi vill också passa på att påminna er om att det är personalkonferens nu på måndag och att vi då från klockan 15.30 har föräldrarepresentanter i trädgården. Den här gången är det Nellies föräldrar från Grodan och Sophias från Trädet som har föräldrajour. Tack på förhand!

För er som missade föräldramötet i tisdags finns ett sammandrag att hämta inne på Grodan.

Hoppas ni alla får en härlig helg!