Fredagsblogg från Grodan v.38

18 september 2015

Hej alla föräldrar!

I onsdags var det var det naturdag för barnen födda 2010. Även denna gång åkte vi naturbussen från Linero till Skrylle. När vi kom fram tog vi en fruktpaus och pratade om vad vi skulle göra. Dagens aktivitet var att gå Mullestigen. Vi följde skyltar på Mulle och på stigen fanns det olika tips om hur man uppträder i skogen samt olika frågor om djur och skog. Där fanns även några motoriska övningar barnen kunde prova, bland annat en balansbräda och stockar att balansera på. När det var dags för lunch åt vi precis som förra veckan i vindskyddet Belsebo. Efter luchen fick barnen leka lite tills det var tid att ta bussen tillbaka till Rosa Tornet.

Nästa vecka på onsdag den 23/9 är det barnen födda 2011 som åker iväg på Naturdag till Skrylle. Det är samling senast 8.40 och barnen ska ha med sig matsäck för hela dagen. En frukt till förmiddagen, en rejäl lunchmatsäck och dricka i en återförslutningsbar flaska samt ett ombyte kläder.

Samlingarna under veckan har gått mycket i höstens tecken. I tisdags repeterade vi de olika bladen vi plockat på naturdagen veckan före. Vi pratade om vad bladen heter och tittade på skillnader mellan bladen vad gäller färg och form.

I torsdags introducerade vi även kastanj och Lönn. Vi tittade både på bladen och själva kastanjen, den var dock inte mogen ännu, vi tittade även på fröet som finns i ”lönnnäsorna”.  Vi har även hunnit med att titta på ekollon, både gröna och de som har börjat bli bruna. Tillfälle gavs också att använda förstoringsglas och när vi tittade på mossa såg det ut som en liten skog 🙂

Vi har kopplat vårt äppeltema till matematiken och jämfört ett helt äpple, halvt äpple samt fjärdedelsäpple med vårt bråkmaterial. Detta blev väldigt tydligt och konkret för barnen. Det bästa av allt var att vi sedan kunde dela ut våra fjärdedelar och äta upp dem 😉

Idag fredag pratade vi om att alla äpplen ser olika ut och att det finns många olika sorter som både ser olika ut och smakar olika. Vi smakade på tre olika sorter, ett var gult, ett var rött och ett var grönt. Barnen upplevde många olika smaker såsom ”det smakar citron”, ”det smakar jordgubb”, ”det är surt”, ”det är torrt” med mera.

Under arbetspassen har flera valt att kalkylera av de olika bladen med vaxkritor på ett papper och några har fortsatt med äppelböcker. Barnen har även inspirerat varandra till att skriva berättelser till teckningar de har ritat. Det är härligt att höra hur fantasin flödar och hur de sätter ord på det de ritar. Fingervirkning, pickning av olika mönster, lego, pussel och pyssel samt lek i hemvrån har också stått högt på listan under arbetspassen.

Vi vill påminna om föräldramötet som är på torsdag den 24/9 kl. 19-20 och vi kommer att ha föräldramötet tillsammans med Grodan.

Hoppas ni alla får en härlig helg!

Malin, Melissa, Ingrid & Sofie

Comments are closed.