Fredagsblogg från Grodan v.34

22 augusti 2014

 

Hej alla föräldrar!

Vi har haft en härlig vecka på Grodan.

Vi vill börja med att berätta, som ni redan vet, att Pernilla börjar att arbeta hos oss på måndag den 25/9. Vi tycker att det är jättekul och ser fram emot att lära känna henne 🙂

På avdelningen har vi kommit igång med vår verksamhet både inne och ute. Vi har arbetat mycket med vår grundverksamhet, något vi lägger lägger stor vikt vid under hela året, men i synnerhet i början av terminen då vi har en en ny barngupp att arbeta med. Här har vi bland annat arbetat med dagens rutiner, tvätta händerna, duka, turtagning och sociala relationer. Vi lägger stor vikt vid arbetsro och vill att det ska vara ett behagligt klimat där vi tar hänsyn till varandra. Det är härligt att se hur barnen hittar nya lekkamrater både bland yngre och äldre och vi ser hur de ger och tar i leken samt löser konflikter med varandra.

Ute i trädgården har vi varit en hel del i trädgårdslandet. Barnen har plockat tomater, gurkor och morötter. Morötterna har varit väldigt populära så till nästa vår får vi utöka odlingen av dessa. Igår, torsdag, plockade vi även fina svartvita bönor som nu ligger och torkar på avdelningen, vad vi hittar på med dessa återstår att se.

Som ni säkert har sett har vi satt upp en tavla i hallen, direkt till vänster om ytterdörren, där det visas vilka pedagoger eller vikarier som arbetar på grodan och trädet under dagen. Detta för att ni tydligt ska se vilka pedagoger ni kan vända er till under dagen.

I onsdags satte naturskolan igång för barnen födda 2009, gr 1. Det var ett blåsigt, men härligt äventyr till Bjärred. Den här terminen undersöker detektiverna variationer i det skånska landskapet och första miljön var havet. På stranden letade vi efter strandfynd, saker som är typiskt för stranden och havet, och som inte går att hitta i andra skånska typer av miljöer. Barnen hittade snäckor, tång och stenar. När barnen samlat händerna fulla med strandfynd blandade vi till gips, så att de kunde gjuta sin egen strandtavla direkt i sanden. Det blåste mycket på stranden och vi pratade om att det ofta blåser mer längst kusten än till exempel i Lund som inte ligger nära havet. Under tiden som vi åt vår matsäck reflekterade barnen kring vad vi gjort under förmiddagen och vad de upplevt. Tillsammans skrev vi en stranddikt där de utgick från sina sinnen.

 

Stranddikten

Det luktar saltvatten
Man ser vatten

Det luktar bara tång
Det luktar underbart
Man hittar snäckor
Och man hittar tång
Och man hittar gamla påsar
Och sjögräs
Man hör att det blåser
Man hör vågorna
Sanden är jättemjuk

Nästa vecka den 27/8 är det dags för barnen födda 2009, gr 2 att ge sig iväg på naturskola.

Sist men inte minst vill vi påminna om att det är PK för oss pedagoger på måndag den 25/8, och då är det Viggos föräldrar från Grodan och Märthas föräldrar från Trädet som har jour.

Den 1/9 har förskolan stängt då pedagogerna har studiedag.

Hoppas ni alla får en härlig helg!