Fredagsblogg från Grodan v.3

17 januari 2014

Hej alla föräldrar!

Hoppas ni alla haft en bra vecka 🙂

Här på Grodan har vi denna veckan börjat jobba lite extra med matematiken. Liksom tidigare är baren fria att välja vad de vill arbeta med och vi möter dem i deras intressen i de olika ämnena men under samlingarna lägger vi stor vikt vid matematiken just nu för att väcka deras intresse och lust att lära. Matematiken finns runtomkring oss hela tiden såsom vid dukning, servering, påklädning och lek och detta är något som vi uppmärksammar i den dagliga verksamheten.

Vi har tillsammans bland annat gått igenom de olika färgerna som siffrorna 1-10 har i montessorimaterialet, vi har även kombinerat antal med rätt siffra, pratat om ”talets grannar” och mycket mer. Vi kommer att fortsätta att arbeta lite extra med matematiken under januari och februari.

image

Många av barnen har efter samlingarna fortsatt arbeta med matte. Det har varit stort intresse för matteteckningar och många av barnen har ett helt häfte fyllt. Vi har även tagit fram målarbilder som barnen färglägger samt tagit fram klipp- och klisterövningar. I båda dessa övningar tränar barnen sin koncentration och finmotorik. Vi har även gjort ny lera tillsammans som det har bakats flitigt med. Det har bakats både gröna lussekatter och pepparkakor, det verkar som att barnen inte riktigt har fått nog av julen 😉

Några av barnen har även gjort isbjörnar som hänger i köket.
image

I går, torsdag kom bokbussen vilken vi besökte tillsammans med några av barnen. Barnen hjälpte till att samla ihop våra ”gamla” låneböcker som vi lämnade tillbaka och sen lånade vi nya som barnen var med och valde. Vi fick med oss mycket böcker kring kompisskap, att leka många, matematik och som vanligt många djurböcker.

Idag fredag var det lyckliga barn som var ute och lekte i snön på förmiddagen. Det åktes pulka och byggdes snögubbar. Nu på eftermiddagen har mycket av det blivit slask istället så det har varit väldigt blött. Många av barnen saknar fortfarande galonkläder att ha ovanpå vinterkläderna, så se gärna över ert barns hylla! Barnen blir snabbt blöta i detta vädret och ifall vi varit ute även på förmiddagen så hinner inte kläderna torka tills vi ska gå ut igen efter lunch.

I hallen har vi satt upp en lapp angående sportlovet, v 8, så vänligen fyll i om ert barn kommer att vara ledigt eller vara på förskolan den veckan. Detta för att vi lättare ska kunna planera verksamheten samt att Camilla ska veta hur mycket mat som ska beställas.

Hoppas ni alla får en fin helg!
Hälsningar Grodans pedagoger