Fredagsblogg från Grodan v. 22

31 maj 2013

Hej alla föräldrar!

Ännu en veckan har passerat och vi vill börja med att tacka alla föräldrar som var här och arbetade på trädgårdsdagen i lördags. Så fint det har blivit med alla nya växter i vårt grönsaksland och vi är så glada över vår ”blåbärsskog” 🙂

Denna veckan har barnen födda -07 börjat äta lunch och mellanmål i ateljén. Vi ser detta som en del i förberedelsen för skolstarten där barnen får träna sig i en miljö mer likt en matsal och där de äter i större grupp. Det är härligt att se barnen duka med sina brickor och att de tar stort ansvar för sin plats. Det är härligt att se gemenskapen och att det bidrar till nya lekkonstellationer när de sedan går ut för att leka i trädgården.

Under veckan har vi även varit mycket i vårt trädgårdsland. Barnen har hjälpt till att rensa ogräs och vi har planterat både smultron och vindruvor. Det känns bra att lära barnen hur vi ska ta hand om våra växter och vi ser fram emot skörden!

Även denna veckan har de barn från småbarn som ska börja hos oss i höst varit på flera besök. Det är roligt att lära känna dessa härliga små människor och deras föräldrar och det känns bra att se hur trygga de har blivit hos oss.

I torsdags hade vi vår gemensamma avslutning på naturdagarna tillsammans med Trädet. Vår utflykt till Falsterbo och fågelstationen var verkligen lyckad. Det var ett glatt och förväntansfullt gäng som stod redo när bussen kom på morgonen. Och lyckan blev inte direkt mindre när det visade sig att det var en buss med två våningar… wow! När vi kom fram till soliga Falsterbo började vi att äta vår lunch och sen var det dags för den första gruppen att gå på guidad fågelvisning. Guiden Helena berättade om hur man arbetar på Fågelstationen och hon berättade bland annat att de sätter upp 21 fågelnät varje morgon innan det blir ljust som de fångar in olika fåglar i. Hon visade fyra olika fåglar som de hade fångat in, och hon berättade om det var en hane eller hona, hur gammal den var och så visade hon hur man mäter vingen samt hur man ringmärker, jättespännande! Vi fick även, till de flestas förtjusning, klappa fåglarna 🙂 Medan den ena gruppen var på fågelvisning lekte de andra barnen i vassen, hoppade i sandgroparna eller samlade på stranfynd. Några av barnen var till och med nere i vattnen och doppade sig tillsammans med pedagogerna. Efter ungefär en timmes fågelvisning var det dags för grupperna att byta plats. I hallen vid tavlan hänger ett collage från vår dag i Falsterbo 🙂

Idag fredag gick vi ner till dammen för att titta på svanarna och deras små ungar. Vi stod försiktigt och tittade för att inte skrämma dom. Det var små duniga ungar som höll sig tätt intill sin mamma, några av ungarna satt även på hennes rygg när hon simmade omkring i vattnet. Svanpappan var väldigt beskyddande och fräste åt oss med jämna mellanrum. Det är lärorikt att ha en damm och dess djurliv så nära förskolan så att vi på ett naturligt sätt kan visa barnen djurlivet samt hur vi ska uppträda mot dem.

Vi har haft en härlig vecka här på Rosa Tornet och vi önskar er alla en trevlig helg!

  • Förälder skriver:

    Ni skriver verkligen utförligt och supertrevligt, kul läsning!

  • Förälder skriver:

    Trevlig läsning! Låter som ni haft härliga dagar och utflykten till Falsterbo var mycket uppskattad av sonen.

  • Förälder skriver:

    Jättekul att läsa om hur ni har det!

Comments are closed.