Fredagsblogg från Grodan – v. 21

24 maj 2013

Hej alla föräldrar!

Veckan går fort när man har roligt och nu är det fredag igen 🙂

Även denna veckan har många av våra barn födda -07 varit på sina skolbesök. Det känns både spännande och vemodigt att släppa iväg våra största barn till skolan efter sommaren!

I onsdags var barnen födda -09 grupp 2 på naturdag. Liksom förra veckan blev det promenad till gröningen på Linero för att först fika på den goda fikan som burits i ryggsäckarna och för att därefter kategorisera och sortera olika kort på djur och dess ungar. Efter att barnen hittat den kompis som hade samma djur, unge eller ”mamma/pappa”, så sorterades djuren efter hur de bor, vad de äter, hur många ben de har etc. Barnen fick även ledtrådar till att försöka lista ut vilken som passar, fyra ben, en liten svans och långa öron…?!

I torsdags var Anna från naturskolan i Lund på besök igen. Anna är med och skriver en bok om hur man kan arbeta utomhus med barnen och hon har valt att göra sina projekt hos oss, vilket både vi och barnen uppskattar. Barnen fick bland annat hjälp med att bygga ett litet växthus med pinnar som bas. Pinnarna tejpades ihop till trianglar som fästes ihop och därpå fästes plast. Det blev ett fint litet kupolformat växthus. På eftermiddagen konstruerade de en kulbana på staketet med hjälp av olika rör och petflaskor. Under hela eftermiddagen och även idag fredag har det byggts vidare på kulbanan och det är fantastiskt att se hur kreativiteten flödar hos barnen.

Inne på avdelningen har barnen födda -07 arbetat mycket med tidslinjen och jordens utveckling den senaste tiden. Vi har pratat om de olika tidserorna och barnen har arbetat i sina häften med att bland annat färglägga tidstypiska föremål.

Under veckan har vi även haft besök av barnen från Humlan och Fjärilen som håller på att skolas över till oss. Det är härligt att se deras upptäckarglädje och nyfikenhet på allt material och hur de tas om hand av de äldre kamraterna 🙂

Vi har haft en vecka med både regn och solsken och när det är varmt ute är det viktigt att barnen får i sig tillräckligt med vätska. Ta gärna med en vattenflaska med barnets namn på så fyller vi på dem kontinuerligt under dagen. När det har regnat har vi fått ta fram regnkläderna och stövlarna igen. Se gärna över barnens platser så att där finna både regnkläder och stövlar i storlek som passar.

Idag fredag har vi även fått besök av Izabela och hennes lille Oscar. Hon är fortfarande föräldraledig med kommer tillbaka till oss i höst.

Vi är även i full gång med att träna sommarsånger inför sommaravslutningen 🙂 Den 13 juni blir det traditionsenlig sommarfest i trädgården kl. 14.

Sist men inte minst vill vi återigen påminna om att på torsdag den 30 maj kommer Grodan och Trädet att ha en gemensam avslutning på vårens naturdagar och då kommer vi att åka till Fågelstationen i Falsterbo 🙂 Barnen ska ta med sig frukt, dricka och en rejäl lunchmatsäck. Barnen ska vara på förskolan kl. 8.00 denna morgon, vi är tillbaka till mellanmålet 14.30 och det finns bälten på alla platser i bussen.

 

Hoppas ni alla får en härlig helg!