Fredagsblogg från grodan v.21

23 maj 2014

Hej alla föräldrar!

Det har varit en kort och solig vecka för era barn på förskolan. Vi har erbjudit aktiviteter både inne och ute under dagarna och barnen har själva fått välja vart de ska vara. När det är så soligt som vi haft dessa dagarna vill vi gärna att era barn kommer insmorda på morgonen så fyller vi på efter behov under dagen. Som en del av er kanske märkt har barnens solkräm försvunnit från deras hyllor i hallen, detta för att vi valt att samla alla på ett gemensamt ställe i vårt kök.

Många av barnen har kommit in i en pärlfas, det produceras både pärlplattor och halsband på löpande band. Det är kul när vi kan se att barnen inspirerar varandra. De som vill får också ta ut material att arbeta med ute. Många har valt att arbeta med de olika vattenexperimenten som vi har på hyllorna. Barnen blir ofta lite blöta så det är bra om ni ser över deras hylla så att de har något att byta till.

I onsdags var barnen födda 2009, grupp 1 på naturdag i Skrylle. Det var en härlig utflykt med underbart väder. Vi valde att gå Ulastigen som är en slinga på 3km där man passerar den relativt nya naturlekplatsen. Den var jättefin och inspirerande och barnen tränade mycket motorik när de klättrade, balanserade och sprang på den ”uppbyggda träbanan”. Under slingans gång gick vi genom olika sorters växtlighet. Vi passerade både öppna marker, lövskog och barrskog. Under promenaden pratade vi en del om skillnaden mellan Dalby Söderskog och Skrylleskogen vad gäller om man får plocka nedfallna grenar, kottar med mera. Vi märkte att barnen hade lärt sig mycket under den förra utflykten och det var många intressanta diskussioner som uppkom. Om ni inte har gått Ulastigen tidigare kan vi verkligen rekommendera ett besök.

I går, torsdag, kom piraten Nilam Alebazi på besök igen. Denna gången för att berätta om sina upptäckter i Asien. Barnen tycker det är väldigt roligt när piraten kommer på besök och vi pedagoger ser det som ett utmärkt tillfälle att inspirera barnen till att jobba vidare med världsdelarna. Denna gången fick barnen höra om Pandan, Kamelen och om Kinesiska muren.

I torsdags hade vi även veckans experiment då då Cicci visade ute i trädgården. Genom att blanda potatismjöl och vatten skapade hon en massa som kunde vara både fast och flytande, på kemispråk heter det icke-newtonsk vätska. Mycket spännande! Alla som ville fick möjlighet att känna på massan.

I skrivande stund är barnen födda 2010/11 grupp 1 på naturdag i Botaniska trädgården. Vi hoppas de har en härlig dag 🙂

Nästa vecka blir även den lite kortare. På tisdag är det dags för barnen födda 2010/11 grupp 2 att ge sig iväg på naturdag till Botaniska trädgården, och på onsdag är det dags för barnen födda 2009 grupp 2 att ge sig iväg till Skrylle. Båda grupperna behöver ha med sig frukt, rejäl lunch och dricka, ta gärna lite extra dricka ifall värmen håller i sig.

På torsdag, Kristi Himmelsfärdsdag håller förskolan stängt.

Sist men inte minst vill vi gärna berätta lite om vår resa till Rom. Vi hade fantastiska dagar och två intressanta studiebesök. I måndags besökte vi den alla första montessoriförskolan som Maria Montessori grundade 1907. De håller fortfarande till i samma lägenhet som de gjorde då och det var nästan ett magiskt ögonblick när dörrarna öppnades och vi fick se barnen jobba i lokalen. Vi träffade de två pedagoger som jobbar där och en av de visade oss runt och berättade om förskolans historia och arbete. Vi hade en tolk med oss som hjälpte oss att både ställa och få svar på frågor.

I tisdags var vi på ytterligare ett studiebesök på en större skola där de hade en montessoriförskola och en traditionell skola dit barnen mestadels fortsatte till. Även här hade vi en tolk och det var många intressanta frågeställningar som dök upp.

Och eftersom vi varit i Italien har vi hunnit med en hel del pizza, pasta och glass 🙂

Vi hoppas att vädret håller i sig och önskar en trevlig helg.