Fredagsblogg från Grodan v. 19

9 maj 2014

Hej alla föräldrar,

Vi har haft ännu en härlig vecka på Grodan 🙂

Denna veckan har vi börjat att arbeta med naturvetenskap som vi under maj och juni kommer att fokusera lite extra på parallellt med vår dagliga verksamhet. Vi har börjat att presentera planeterna i vårt solsystem och vi kommer att arbeta mer med dessa framöver. Bland det praktiska materialet i köket har vi fokuserat på vattenmaterial. Barnen har bland annat fått experimentera med bland annat vatten i pipetter och sprutor och de har fått testa på vad som flyter och sjunker. idag fredag har vi även hunnit med att visa experimentet ”Russinhissen” där vi hällde vanligt kranvatten i ett glas och bubbelvatten i ett annat. Barnen fick sedan gissa vad som hände om man stoppar ner några russin i vardera glas. Fråga gärna barnen hemma om vad som hände 🙂

I torsdags på samlingen innan maten fick barnen besök av en den livs levande piratkvinnan Nilam Alebazi. Hon hade rest ända från Oceanien och parkerat sitt stora skepp i dammen. Hon berättade för barngruppen om vad som finns i Oceanien och hon hade även med sig sin apa, tillsammans sjöng de sånger om några av de djuren som bor i Oceanien. Barnen tyckte det var spännande och de blev lovade att piraten snart skulle komma tillbaka igen.

Sedan några veckor tillbaka har vi tagit bort samlingen som vi haft i olika grupper på förmiddagen. Detta för att vi ska få ett längre sammanhängande arbetspass så att barnen ska komma i sitt arbete och kunna vara koncentrerade och få chans att fokuseras under längre tid. Dock kommer vi att ha materialvisning löpande för både enskilda barn och grupper under arbetspasset. Vi har även kvar samlingen innan maten där vi pratar om dagens datum, månader, årstider, födelsedagar o.dyl. Här pratar vi även om saker som hänt under dagen och vad som ska hända framöver.

I onsdags var barnen födda 08:a grupp 1 på naturdag. En regnig och härlig förmiddag i Skrylle. Barnen fick titta på olika sorters blad bland annat björk, bok, ek, rönn och lönn. De fick sedan i uppdrag att hitta bladen i skogen. Barnen hittade alla bladen och gick sedan och berättade vilka träd det fanns. Vi lekte även på den fina naturlekplatsen som finns där. När vi satt och mumsade på våra matsäckar i regnet (vi satt under tak) var där ett av barnen som tyckte det kändes som om vi var i en regnskog :)Ännu en härlig utflykt tillsammans med era barn. Nästa vecka är det 08:or grupp 2 som åker.

Under maj kommer vi att arbeta med Fjärilen som månadens djur. Barnen har fått välja bland fyra insekter och flest röster föll på fjärilen. Det ska bli spännande att se hur barnen väljer att utforma sina fjärilar, håll utkik i köket så får ni se 🙂

Under veckan har vi haft besök av barnen från Fjärilen och Humlan som ska börja hos oss till hösten. Det är spännande när de kommer för att hälsa på och många av barnen vill gärna vara inne för att ta hand om och visa sina framtida kamrater hur vi har det. Under veckan har även våra största barn varit på besök på sina framtida skolor. Det är stolta och glada barn som kommer tillbaka och berättar om allt roligt de har fått göra.

 

Lite viktiga datum framöver

19/5 och 20/5 har pedagogerna studiedagar och då är förskolan stängd.

13/6 sommaravslutning

 

Sist men inte minst vill vi att ni ser över barnens hyllor så att det finns extrakläder, regnkläder/skalkläder och stövlar på plats. Vädret är fortfarande ombytligt och det underlättar om det finns kläder som barnen vill använda på deras platser.

Hoppas ni alla får en härlig helg!