Fredagsblogg från Grodan v.17

26 april 2014

Hej alla föräldrar!

Oj, nu går veckorna verkligen fort framåt! Vi har under veckan haft ett riktigt aprilväder med både underbara soliga stunder och ganska kalla, blåsiga och regniga dagar. Det är därför viktigt att barnen har kläder för både varma och kalla dagar! Ta gärna en extra titt på hyllan och kontrollera att det finns både regnkläder och/eller överdragsbyxor och jacka. Se gärna över så att barnens stövlar finns på plats och att de passar i storlek 🙂

Vi har under veckan fortsatt att göra intervjuer med barnen, denna gång med inriktning på lek. Det är väldigt intressant för oss att höra hur barnen själva upplever att de har det samt vilka de leker med. Mer om detta tar vi upp under utvecklingssamtalen som vi genomför under vecka 19 & 20. Det sitter lappar i hallen med tider för samtalen, skriv gärna upp er så snart som möjligt.

I onsdags var det dags för barnen födda 2009, grupp 1 att ha terminens första naturdag i Dalby söderskog. Vi tog naturbussen dit och hem vilket var väldigt praktiskt och smidigt. När vi åkte hem fick vi till och med ett diplom av chaffören för exemplariskt uppförande under bussresan, jättekul! Diplomet hänger i hallen så ta gärna en titt 🙂 Det blev en härlig och bitvis kladdig vandring genom skogen som till och med är en nationalpark. Barnen tyckte det var spännande att se all den orörda naturen och vi fick både se en ekorre och en hackspett. Vi pratade även lite om allemansrätten och om vilka regler som finns i ett naturreservat.

Barnen födda 2010/11, grupp 1, var på handikapplekplatsen Snäckan. Även om det var något kallt och blåsigt hade gruppen en mycket lyckad utflykt. Det var spännande att vara iväg så länge och både gå långt och åka buss!

Nästa vecka är det dags för barnen födda 2009, grupp 2 att åka på naturdag. Utflykten för barn födda 2010 & 2011 kommer att genomföras på tisdag och inte som vi tidigare har sagt onsdag.

Äntligen har Grodans affär öppnat! Barnen har längtat efter den och det är nästan alltid fullt med både kassörer och affärsbiträden i butiken. Barnens lek i affären är utvecklande på många sätt då de får träna mycket på både matematik, turtagning och socialt samspel.

Idag, fredag, var vi inbjudna till småbarn för ”Hela huset sjunger”. Det var både roligt och lärorikt då vi fick sjunga sånger om de olika världsdelarna! Spännande att se vilket arbete de har gjort och hur duktiga barnen är på att känna igen både världsdelarna och de djur som lever där.

Under veckan har barnen även lekt mycket med doktorssakerna. Även här är leken utvecklande på många sätt. De tränar på kroppsdelar och vart de sitter men även turtagning och rollek. Eftersom barnen visar stort intresse för bland annat kroppen kommer vi starta med att lägga fokus på anatomi och kroppens delar då vi under maj och juni kommer arbeta lite extra med naturvetenskap och teknik.

Många av barnen har även arbetat mycket i köket under veckan. Barnen har stått på kö för att baka bullar och koka makaroner. Det är härligt att se barnens engagemang och vi får se vad vi utvecklar för recept framöver 😉

På samlingarna fortsätter vi som vanligt med att prata om vädret, dagens datum, årstider och månader. Nu har vi även avancerat och börjat på engelska 🙂 Vi har även fortsatt att lära oss nya ramsor. Barnen tycker det är roligt och det är även bra träning för språket och munmotoriken.

Vi har även haft föräldrabesök i veckan, vi tycker det är jättetrevligt att ni vill komma och hälsa på och ni får mer än gärna boka in en förmiddag hos oss.

Hoppas ni alla får en helg!