Fredagsblogg från Grodan v. 15

11 april 2014

Hej alla föräldrar!

Denna veckan har vi inte haft så många samlingar i smågrupper på förmiddagen. Detta eftersom barnen har varit igång och arbetat så bra och då vill vi inte störa de i deras koncentration. Istället har vi haft små spontana materialvisningar i samband med att vi har ätit frukt vid olika tillfällen under arbetspasset. Vi har dock fortsatt att ha samling precis innan lunch, där vi går igenom vädret, dagens datum, firar eventuella födelsedagar och andra högtider. Denna veckan har barnen varit extra sugna på att sjunga så det har vi även gjort vid denna samling.

Många av barnen har arbetat med praktiska övningar i köket. De har kokat makaroner och bakat bullar, båda övingarna tillsammans med en kamrat. När de bakar bullar häller de själva upp ingredienserna, blandar ihop smeten och lägger i sina bakformar. Inom kort kommer vi ta fram fler bak/mat övningar i köket och det är roligt att det är så uppskattat av barnen.

Vi har även fortsatt att arbeta med språk och kommunikation under veckan. Många av barnen har fortsatt att sy bokstäver och det går undan när de fått kläm på hur man syr 🙂 Vi har även fortsatt att arbeta med enskilda bokstäver, de har färglagt och vi har tillsammans pratat om i vilka ord vi kan hitta bokstaven. Kanske finns den i barnets namn, eller i mamma och pappas namn. Vi har märkt att de mista barnen gärna fokuserar på första och sista bokstaven i familjens alla namn 🙂 Vi har även använt oss en hel del av rim och ramsor, ord där bokstäverna kommer i fel ordning och där barnen ska lista ut vilket ord det är, sammansatta ord och tokiga meningar. Det är roligt att tillsammans med era barn leka med språket och det är härligt att se hur snabbt de lär sig.

Efter lunchen har vi under veckan haft flanosagor och ritsagor istället för vanlig läsvila med böcker. Detta har fungerat väldigt bra. Dock har vi fortsatt att ha vila i sagogrottan. Det är fler och fler barn som vill följa med och tycker att det är en välbehövd stund att lyssna på cd-saga i sagogrottan, så barnen får turas om att gå dit. Populära cd-sagor är Nicke Nyfiken och Mamma Mu.

Idag fredag har vi planterat ut våra potatisplantor som vi har drivit upp inne i ateljén. Barnen är väldigt engagerade kring odlingen och framöver får de följa allt fler grödor i trädgårdslandet istället för inne. Vi har även flyttat komposten till trädgårdslandet istället för vid staketet samt höjt våra pallkragar så det blir en mer bekväm arbetsställning då vi arbetar i trädgårdslandet.

Trots att vädret ställde till det för oss blev fredagens påskfest väldigt lyckad! Vi pysslade och vi fick även besök av en tvättäkta påskkärring! Hon berättade om påskens historia och olika traditioner. Vi blev också inbjudna till en Melodifestival inne i Sagogrottan. Det var några barn på Trädet som dansade och sjöng!

Hoppas ni alla får en trevlig helg!
Hälsningar Grodan 🙂