Fredagsblogg från Grodan v. 13

28 mars 2014

Hej alla föräldrar!
Denna veckan har all personal varit tillbaka på Grodan och nu hoppas vi att det är slut på alla sjukdomar och att våren har kommit för att stanna.

På samlingarna i veckan har har vi fortsatt med ”Språk och kommunikation” och vi har börjat med Bornholmsmodellen för de äldsta barnen. Bornholmsmodellen är en väg in i skriftspråket där barnens språkliga medvetenhet stimuleras med hjälp av språklekar såsom lyssningslekar, sagor, rim och ramsor. Detta efter en planering där de olika momenten bygger på föregående moment. I de andra samlingarna har vi också arbetat med rim och ramsor, olika ord som betyder samma sak samt samma ord som betyder olika. Det är intressant att höra barnens tankar kring att ett och samma ord kan betyda olika saker. Ord vi har pratat om är tex raket (rymdraket och nyårsraket) gift (att vara gift och gift som är giftigt) och klubba (godiset och en bandyklubba). Vi har också pratat en hel del om stavelser genom att klappa olika ord och namn vilket har lett till att många av barnen har velat spela klappspelet flera gånger om dagen. I klappspelet drar man kort med olika motiv och flyttar sin spelpjäs lika många steg som man klappar stavelser i ordet. Vi har märkt att barnen har intresserat sig mycket för bokstäver och ord och de pratar mycket om vilken bokstav deras namn börjar och slutar på, att en och samma bokstav kan låta på olika sätt samt att stora och små bokstäver kan väldigt olika ut!

De barnen som har velat har målat klart sina bokstäver som de gjort i trolldeg, och de har hängts upp i en trädgren i taket i stora rummet. Nästa vecka kommer de barn som vill att fortsätta göra bokstäver eller andra figurer i trolldeg.

I ateljén har några av barnen fortsatt att arbeta vid snickarbänken. En del har målat pinnar i fina färger som de sedan har skapat med. Vi har fortsatt med månadens djur och några av barnen har gjort svanar med hjälp av toarulle, fjädrar och piprensare. I köket har det även kommit upp tavlor på svanen där barnen har klistrat silkepapper på en svan. När det har funnits bröd över från mellanmålet och när svanarna varit på plats vid dammen har vi även passat på att mata dom. Härligt att vi har djurlivet så nära 🙂

I ateljén har vi även planterat om några av våra grödor. Det är fantastiskt att följa växterna när de växer och det blir lättare och mer förståeligt för barnen att förstå vad som händer när de kan se växtprocessen på nära håll.

Igår besökte vi bokbussen som parkerar en liten bit från förskolan. Vi har vid dessa besök gått några barn åt gången då bussen är ganska liten och det lätt blir trångt. Det är härligt när vi får nya böcker och barnen blir ivriga och vill gärna att vi ska läsa alla böckerna på samma gång. När vi ska läsa böcker brukar barnen välja ut några stycken och sen röstar vi för att se vilken av böckerna vi ska läsa. Ibland blir det flera stycken.

I veckan har vi även fått en ny cykel, en taxicykel med plats för tre barn. Nu när vi har många cyklar i omlopp på gården och när vissa cyklar är mer populära än andra pratar vi mycket om förhållningsregler kring cyklandet, turtagning och att alla får vara med och cykla. Vi pedagoger är även observanta och hjälper barnen där det behövs att lösa de konflikter som kan uppstå kring cyklarna.

Idag fredag har vi haft hela huset sjunger. Vi blev idag bjudna till Fjärilen som kom över till vårt trädäck där vi satt och sjöng i solen. Det är en trevlig tillställning och barnen tyckte det var roligt att få besök av Småbarn. De blev väl omhändertagna av barnen på Grodan och Trädet som gärna ville hjälpa de mindre i trädgården.

På tisdag, den 1/4 kommer de barn som inte var var med på brandstationen på sportlovet att gå dit för ett besök på förmiddagen. Vi kommer att äta lunch som vanligt på förskolan. Se anslag på tavlan i hallen för vilka barn som kommer att gå.

På onsdag 2/4 startar vi vårens naturskola. Först ut är barnen födda 2008, grupp 1 som består av Gustav, Ingrid, Sami, Elina, Ruben och Emma. De kommer att åka till Dalby Söderskog och bussen avgår 9.15, barnen måste vara på förskolan senast 8.45. Mer information finns på tavlan i hallen. Veckan efter är det dags för barnen födda 2009 grupp 1 och barnen födda 2010 grupp 1 att ge sig iväg på olika utflykter. Mer information om detta kommer inom kort.

Vi önskar er alla en solig helg!
Hälsningar Grodan

  • Förälder skriver:

    Gud vad ni gör mycket kul och lärorikt med barnen. Jag är så tacksam för att mina barn får ta del av allt detta.

Comments are closed.