Fredagsblogg från Grodan

25 september 2015

Hej alla föräldrar

I onsdags var barnen födda 2011 på utflykt i Skrylle. Det var första gången vi åkte buss och barnen tyckte att det var jättespännande med alla momenten. Busschaffören gav oss till och med ett diplom för gott uppförande på bussen 🙂

När vi kom fram gick vi till Naturrum och tittade på djuren, bajs och olika spår. Vi tog även en liten fruktpaus. Därefter gick vi Vilsestigen där vi fick lära oss hur man gör om man går vilse i skogen. Vi hittade även massor av svampar, både färgglada som var lätta att upptäcka och andra som var svårare att upptäcka då de kamouflerade sig i naturen. När det var dags att äta lunch satte vi oss i ett vindskydd i Belsebo. Taket på vindskyddet var klätt i mossa, blommor och andra småväxter. Det var väldigt mysigt och solen scen. Naturdagen avslutades med fri lek i skogen.

Nästa vecka på onsdag den 30/9 är det dags för barn födda 2010 att åka till Skrylle igen. Som vanligt är det samling 8.40 och barnen ska ha med sig en rejäl lunchmatsäck samt kläder efter väder.

I Tisdags var vi ute och lekte i trädgården hela förmiddagen. Det hade regnat mycket så trädgården var full med härliga vattenpölar och geggiga gropar. Barnen hoppade, cyklade och experimenterade med de olika pölarna och groparna. Byggstavarna i nedre delen av trädgården fick bli broar och hinderbana över både pölar och gropar. Vid förmiddagens slut var trädgården förvandlad till en stor utmanande hinderbana där man kunde träna sin grovmotorik på många olika sätt.

Våra samlingar under veckan har fortsatt i sångens tecken och vi har sjungit sånger både på svenska och på engelska. Vi sjunger även sånger om vänskap och det blir då naturligt att samtala kring vad som symboliserar en bra kompis. Barnen har många klocka tankar och vi märker att de i allt större grad bjuder in varandra i leken, löser egna konflikter och hämtar vuxna vid behov. Inte bara när det är de själva som behöver utan också när en kompis behöver stöd.

För några veckor sedan efterfrågade vi plankor till vår bygghörna och några dagar därpå dök det upp två stora lådor och två påsar! Vi började att måla de tillsammans och barnen fick inte veta vad dessa ska användas till. Samtidigt började vi även att måla toalettrullar i färgglada färger. Syftet med övningen var att barnen skulle få göra små delar i ett stort projekt och därigenom få en känsla för att varje del är viktig i det stora hela. I fredags ställde vi iordning den nya bygghörnan med nyinköpta bilar, vägskyltar, vägdelar, ritade hus och andra material som vi trodde barnen skulle kunna ha nytta av. Bygghörnan är nu mycket välbesökt!

IMG_1750IMG_1749IMG_1747IMG_1748

Som flera av er säkert känner till har vi på Rosa Tornet tre ledord som vi försöker att arbeta efter varje dag och på varje nivå. Ledorden är glädje, respekt och kommunikation. Från och med nästa vecka kommer vi att sätta upp bilder som vi känner representerar våra ledord i vårt kök. Kika gärna in även om arbetet fortfarande är i startgroparna.

Idag har vi avslutat veckan med ett svettigt gympa- och sångpass i solen på trädäcket. Det

var engagerade pedagoger och barn som gungade i takt till musiken ???? När vi var färdiggympade gick vi in för att genomföra veckas experiment. Denna gång var det mjölk och karamellfärg som hamnade i rörelse med hjälp av diskmedel.

Vi har hängt upp en lapp i vår hall angående höstlovet v 44. Var vänliga att fylla i lappen så fort som möjligt med barnen vistelsetid.

Sist men inte minst vill vi tacka för ett trevligt föräldramöte. Det var många givande samtal och diskussioner.

Trevlig helg önskar vi på Grodan!